Egypte: Sisi stevent af op overweldigende winst
29 Mar 2018, 04:35
foto
Een riksha met de beeltenis van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. (Foto: Reuters)


De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi stevent af op een overweldigende verkiezingsoverwinning. Volgens vroege schattingen zijn er echter weinig aanwijzingen dat hij de hoge opkomst waarnaar hij streefde, heeft bereikt. Na een stembusgang van drie dagen, zijn de verkiezingen in Egypte achter de rug.

Sommige kiezers zeiden dat ze betalingen en andere aanmoedigingen hadden ontvangen om hun stem uit te brengen. Maar met sommige particuliere televisiestations die meldden dat hij een stemaandeel van 95 procent of meer kon behalen, bracht Sisi een uitdagende verklaring uit waarin hij zei dat hij trots was op de manier waarop Egyptenaren zich tijdens de verkiezingen hadden gedragen.

"De stem van de Egyptische massa's zal ongetwijfeld getuigen van het feit dat de wil van onze natie zichzelf oplegt met een kracht die geen zwakheid kent", zei Sisi op Twitter. "De scènes van Egyptenaren op stembureaus blijven een punt van trots en eer voor mij en een onbetwist bewijs van de grootsheid van onze natie die het bloed van zijn grootste zonen heeft aangeboden, zodat we samen de toekomst kunnen ingaan."

Uren voordat de verkiezingen werden gesloten, deed de kiescommissie op het laatste moment een oproep aan mensen om te stemmen, in de hoop het opkomstcijfer dat Sisi als essentieel beschouwt voor het legitimeren van zijn overwinning, te vergroten.

Lasheen Ibrahim, hoofd van de nationale verkiezingscommissie, vertelde de Egyptenaren: "Verkondig aan de wereld dat Egypte altijd geschiedenis maakt, want jullie zijn de farao's, de makers van de beschaving die de wereld verbaasden." De verkiezingen werden met een uur verlengd, meldde het staatspersbureau MENA.

Sisi’s verkiezingscampagne is zonder tegenkandidaten geweest. Alle serieuze kandidaten werden gearresteerd of geïntimideerd, waardoor de opkomst de belangrijkste graadmeter was voor zijn populariteit bij Egyptenaren. Algemeen wordt aangenomen dat het volk hem een tweede termijn van vier jaar toekent.

Zijn enige uitdager is Moussa Mostafa Moussa, een aanhanger van Sisi die algemeen wordt gezien als een schijnkandidaat. Op de eerste twee dagen van de stemming was de opkomst ongeveer 21 procent, volgens twee bronnen die de verkiezing controleren. Een algemeen cijfer voor woensdag was niet onmiddellijk beschikbaar. Een westerse diplomaat zei dat de opkomst dinsdag laat tussen 15 en 20 procent schommelde, met ongeveer 30 procent op woensdag in sommige centra.

In de stad Alexandrië, zei een verkiezingswaarnemer dat drie stembureaus op woensdagmiddag een opkomst van 26.6, 32 en 33.75 procent hadden. Bij de laatste verkiezingen in 2014 was de opkomst 47 procent, hoewel Sisi 97 procent van de algemene stemmen behaalde. Officiële resultaten worden op 2 april verwacht.
Sisi zei dat hij meer tegenstanders tegenover zich in de strijd wilde hebben. Hij benadrukte dat hij niets te maken had met de terugtrekking van de oppositiekandidaten. De verkiezingscommissie had toegezegd dat de stemming vrij en eerlijk zou zijn.

Sisi, die in 2013 de militaire omverwerping leidde van de vrij gekozen islamitische president Mohamed Mursi, heeft veiligheid en stabiliteit beloofd. Hij zegt dat hij de economie zal doen herleven. De economie van het land is na de onrust van de opstand in 2011 verslechterd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May