Dodson: Wild-west-situatie Brokopondo structureel oplossen
28 Mar 2018, 00:01
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt dat een structurele oplossing moet komen in de dorpen Tapoeripa en Drepada in Brokopondo. Er is daar een goudkoorts ontstaan, waarbij van alle kanten uit het land goudzoekers zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dinsdag is er op het ministerie een spoedonderhoud geweest hierover. De situatie is nu onder controle volgens de minister.

In gesprek met Apintie en Starnieuws zegt minister Dodson dat ondernemers zelfs de school wilden afbreken en het gebouw elders wilden opzetten. Hier is een stokje voor gestoken. Met het traditioneel gezag, ondernemers en de dorpen zijn er afspraken gemaakt. Toch is de situatie uit de hand gelopen. Nu is opnieuw over de situatie gesproken.

Dodson stelt dat de dorpen zich moeten verenigen zoals dat gebeurd is in Nieuw Koffiekamp met Makamboa. De mensen die illegaal in het gebied bezig zijn, dienen de plek te verlaten. Er is al leven te betreuren omdat de goudzoekers in de gaten springen zodra een stuk is uitgegraven. Het goud licht dicht aan de oppervlakte.

Vandaag zal gesproken worden met de vier ondernemers die toestemming hadden om activiteiten te ontplooien. Ook wordt nagegaan in hoeverre Grassalco de verantwoordelijkheid van de activiteiten op zich wil nemen. Daarvoor is het nodig om een concessie uit te geven. Er komt een oplossing waarbij op een verantwoorde manier kan worden gemijnd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May