Egypte naar de stembus, al-Sisi zeker van tweede termijn
26 Mar 2018, 14:25
foto
De Egyptische president, Abdel Fattah al-Sisi, brengt zijn stem uit in Caïro, Egypte. (Foto's: Reuters)


Egyptenaren gaan vanaf vandaag stemmen in een presidentsverkiezing, waarvan de verwachting is dat de zittende Abdel Fattah al-Sisi een gemakkelijke overwinning behaalt. De opkomst is de belangrijkste focus nu alle serieuze tegenstanders zich hebben teruggetrokken nadat ze zich beklaagden over onderdrukking.

Stembureaus zijn drie dagen open. Sisi, een voormalige militaire commandant, heeft de Egyptenaren aangespoord om te stemmen, wat suggereert dat hij de verkiezingen als een referendum over zijn eerste termijn van vier jaar beschouwt, in plaats van als een serieuze democratische wedstrijd. Sisi is een bondgenoot van de Verenigde Staten en moet slechts één uitdager voor zich dulden, maar die is al lang een aanhanger van de president.

Veel Egyptenaren, evenals de Arabische en Westerse bondgenoten van het land, zien hem als essentieel voor stabiliteit aangezien onrust sinds 2011 de economie heeft geschaad. Zijn critici zeggen echter dat in zijn termijn er het hardst is opgetreden tegen demonstranten en dat de stemming een schertsvertoning is.

Sisi (63) heeft de opstand geleid die in 2013 de eerste democratisch verkozen president Mohamed Mursi ten val heeft gebracht. Hij streeft naar een tweede termijn om te zorgen voor “stabiliteit en veiligheid.” Hij probeert islamitische opstandelingen op het Sinaï-schiereiland te verslaan en een reeks megaprojecten te voltooien die met veel tamtam zijn ingehuldigd sinds hij aan de macht kwam.

In de vroege uren van de stemming, kwam de opkomst maar traag op gang. Maar het is een normale werkdag, dus wordt verwacht dat de meeste Egyptenaren na werktijd gaan stemmen.

Een lager dan verwachte opkomst zou kunnen suggereren dat Sisi geen mandaat heeft om meer van de moeilijke stappen te nemen die nodig zijn om de economie te doen heropleven. Sinds de revolutie van 2011 zijn toeristen en buitenlandse investeerders, beide bronnen van harde valuta, weggebleven.

De autoriteiten hebben mensen aangespoord om te stemmen, waarbij nationalistische retoriek en deelname aan schilderkunst worden opgevoerd als hulp bij de strijd tegen islamisten en andere niet nader genoemde vijanden.

"Uw stem is een kogel in het hart van uw vijand", kopt de voorpagina van staatskrant al-Gomhouria vandaag. Premier Sherif Ismail vertelde de staatstelevisie toen hij stemde: "Mensen moeten komen en sterk participeren".

Maar critici zeggen dat bezuinigingsmaatregelen de populariteit van Sisi hebben geschaad. Met een valuta devaluatie gekoppeld aan een lening van het Internationaal Monetair Fonds, zijn de meeste Egyptenaren slechter af. Velen zien weinig voordeel van grote projecten die hij heeft geïnitieerd en van de harde begrotingshervormingen die hij heeft doorgevoerd.

Rechtengroepen beschuldigen Sisi van het muilkorven van tegenstanders, activisten en onafhankelijke media. Rechtbanken hebben sinds 2013 honderden aanhangers van Mursi's Moslim Broederschap ter dood veroordeeld.

De enige uitdager van de president is Moussa Mostafa Moussa, een aanhanger van Sisi die algemeen wordt gezien als een schijnkandidaat. Moussa heeft gezegd dat hij hoopt dat Sisi hem slaat, maar verwerpt beschuldigingen dat hij wordt gebruikt om een vals gevoel van concurrentie te tonen. De kiescommissie zegt dat het ervoor zal zorgen dat de stemming eerlijk en transparant verloopt.

Verscheidene oppositiefiguren hebben opgeroepen om de stemming te boycotten, nadat alle grote campagnes van de oppositie zich hadden teruggetrokken. Ze zeiden dat de onderdrukking het veld had weggemaakt voor geloofwaardige uitdagers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May