Brand winkelcentrum Rusland: Veel kinderen onder doden
26 Mar 2018, 10:30
foto
Brandweerlieden moesten heel hoog worden getild om de vlammenzee te kunnen bestrijden. (Foto: AFP)


Het aantal doden bij de brand in een winkel- en amusementscomplex in de Siberische stad Kemerovo, is gestegen naar 64. Veel van de slachtoffers zijn kinderen. Een dag na de brand smeult het nog en worden zo’n tien mensen vermist. Russische onderzoekers en getuigen zeggen dat er geen alarm was en dat de uitgangen waren geblokkeerd toen de brand uitbrak.

De vuur begon op een bovenverdieping van het Winter Cherry-complex tijdens de schoolvakanties. De winkels, de bioscoop en de bowlingbaan van het winkelcentrum waren toen vol. Op beelden op sociale media was te zien hoe mensen uit de ramen springen om aan de vuurzee te ontsnappen. Het is niet bekend hoeveel mensen in het winkelcentrum waren op het moment dat de brand uitbrak.

De onderzoekscommissie van Rusland heeft in een verklaring gezegd dat volgens voorlopige informatie het dak van twee bioscopen in elkaar zakte. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De autoriteiten zijn een onderzoek gestart. De commissie spreekt van geblokkeerde uitgangen en “serieuze overtredingen” bij de Winter Cherry Mall.

Vier mensen zijn aangehouden voor ondervraging, waaronder het hoofd van het bedrijf dat het winkelcentrum beheert, zegt de onderzoekscommissie. De eigenaar van het Winter Cherry-complex is onder degenen die zijn aangehouden. Een brandveiligheidstechnicus van het complex die "het alarmsysteem heeft uitgeschakeld" nadat hij op de hoogte was gesteld van de brand, is ook in verzekering gesteld.

Bij de brand die zondagmiddag rond vijf uur lokale tijd uitbrak, waren ongeveer 660 hulpverleners ingezet bij de reddingsoperatie. Brandweerlieden zeggen dat het gebouw nog steeds aan het smeulen was, dat er nog rookwolken uit komen en de resterende structuren dreigden in te storten.

De afgevaardigde gouverneur van de regio Vladimir Chernov zei dat het vuur waarschijnlijk begon in een ruimte waar een kindertrampoline was. "Het voorlopige vermoeden is dat een kind een sigarettenaansteker had waardoor het schuimrubber in deze trampoline-ruimte werd aangestoken, en het vervolgens uitbrak als buskruit.”

Rossiya 24 TV, een nationale omroep, zei echter dat een elektrische fout de meest waarschijnlijke oorzaak was, zoals bij de meeste vorige dodelijke branden in Rusland. De Russische commissaris voor kinderrechten, Anna Kuznetsova, heeft nalatigheid de schuld gegeven en opgeroepen tot dringende veiligheidscontroles bij vergelijkbare entertainmentcomplexen.

Twee getuigen vertelden BBC Russian dat ze het vuur in de trampoline-ruimte op de vierde verdieping hadden gezien, maar dat ze geen brandalarm hadden gehoord. Minstens negen van de tot nu toe gevonden lichamen zijn van kinderen. Elf gewonde slachtoffers worden voor rookinhalatie behandeld in het ziekenhuis. Een elfjarige jongen van wie de ouders, broers en zussen omkwamen in het vuur, is het er ergst aan toe. Volgens de minister van Volksgezondheid Veronika Skvortsova zou hij van de vierde verdieping zijn gevallen en is hij op de intensive care met meerdere verwondingen.

Kemerovo, een belangrijke steenkoolproducerende regio, ligt ongeveer 3.600 km ten oosten van Moskou. Het winkelcentrum, met een oppervlakte van 23.000 vierkante meter, is in 2013 geopend. Het herbergt een kinderboerderij waarvan alle dieren naar verluidt zijn overleden.

Yevgeny Dedyukhin, plaatsvervangend hoofd van de spoedeisende hulp van de regio Kemerovo, zei dat het oppervlak van de brand ongeveer 1.500 vierkante meter was. "Het winkelcentrum is een zeer complexe constructie," zei hij. "Er zijn veel brandbare materialen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May