'Het gezicht en de geest van de Amazone’
15 Mar 2018, 18:22
foto
Minister Mike Noersalim begroet de aartsbisschop van Palembang (Indonesië), Aloysius Sudarso. Links bisschop Karel Choennie.


Bisschoppen van het Amazonewoud hebben van Paus Franciscus de opdracht gekregen om de kerk om te vormen tot ‘het gezicht en de geest van de Amazone’. De Inheemse volkeren kunnen daarbij helpen. Zij hebben immers duizenden jaren in harmonie met het oerwoud geleefd zonder een vernietigende voetafdruk daarin achter te laten.

Dit staat in een boodschap voor de Veertigdagentijd 2018, die bisschop Karel Choennie tijdens een beleefdheidsbezoek aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken overhandigde. Choennie geeft daarin aan dat in een ware ontmoeting met de Inheemse volkeren. "Wij kunnen leren respect te hebben voor alle schepselen en niet meer aan de aarde te onttrekken dan wij nodig hebben. We kunnen opnieuw de vreugde van de soberheid ontdekken en genieten van het weinige dat we hebben. We kunnen daaruit leren dat het zijn belangrijker is dan het hebben”, luidt een passage uit de boodschap.

In de boodschap wordt er verder op gewezen dat de natuur geen levenloos ding is om naar believen te manipuleren. Planten en dieren, het water en de lucht zijn unieke creaties van God die op zich waardevol zijn. De mens is slechts een beheerder van dit alles, en niet alwetend. Paus Franciscus betreurt het feit dat een ieder diersoort dat sterft een specie minder is op aarde, die de Heer kan loven. De paus roept daarom op tot ecologische bekering. “Een bekering waarbij we beseffen dat wij verantwoordelijk zijn voor de integriteit van de schepping”, aldus de boodschap van bisschop Choennie.

Choennie was bij zijn bezoek aan minister Noersalim vergezeld van de aartsbisschop van Palembang (Indonesië), Aloysius Sudarso. Het bezoek aan de bewindsman vond plaats in het kader van de nauwe band, die zich sinds de komst van drie religieuze zusters en een priester uit het Aartsbisdom Palembang naar Suriname heeft ontwikkeld tussen de katholieke kerken van Suriname en Indonesië. De zusters en priester zijn ruim een jaar in Suriname gevestigd en zetten zich in voor kerk en samenleving. Met het bezoek aan Noersalim zullen de goede betrekkingen tussen Suriname en Indonesië worden versterkt.

De bewindsman erkende dat religieuze groepen een belangrijke rol kunnen vervullen als het gaat om morele herbewapening. Hij achtte het zeer belangrijk om met hen in dialoog te treden, om er onder meer voor te zorgen dat de omstandigheden waarin wordt gefunctioneerd optimaal is. Biza, dat het beleidsgebied Religieuze Aangelegenheden onder zich heeft, initieerde het vorige jaar in dat kader reeds een dialoog met de verschillende religieuze groepen. “We zeggen dat we in harmonie met elkaar leven en dat moeten we zo houden”, zei Noersalim. Hij zei een luisterend oor te hebben voor de specifieke probleempunten van de katholieke kerk, die door bisschop Choennie zijn aangekaart. Afgesproken is om in de nabije toekomst van gedachten te wisselen over hoe gezamenlijk te komen tot een oplossing.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May