Clyde Ford: Bundeling nodig voor boost landbouw
15 Mar 2018, 14:15
foto
The Positive Movement Suriname timmert hard aan de weg om landbouw te stimuleren. (Foto's: Raoul Lith)


Clyde Ford, voorzitter van The Positive Movement Suriname (TPMS) zegt dat het gaat om alle actoren te bundelen om het landbouwgebeuren echt van de grond te krijgen. Hij benadrukt daarbij het belang van afzetmarkten, waar de mensen hun waar kwijt kunnen. TPMS heeft samen met ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij een workshop gehouden over biologisch en organisch telen.

De focus is gericht op biologisch, organisch en permacultuur omdat we dat moeten stimuleren, zegt de TPMS-voorzitter. “We staan er niet bij stil dat de Surinamer alleen maar bespoten groenten eet.” Al die pesticiden die naar binnen worden gewerkt eisen volgens Ford op een gegeven moment hun tol. “Willen we Surinamers redden en willen we een gezonde samenleving, dan moeten we gezond gaan eten.” De workshop is woensdag gehouden in de Congreshal.

De nadruk ligt daarom op hoe er aan biologisch, organisch aan permacultuur kan worden gedaan en hoe de markt kan worden voorzien van gezond voedsel. Ook over de wetgeving is gesproken en over wat er gedaan kan worden dat groenten niet worden bespoten en wat ons land moet doen om te exporteren.

Je moet inspelen op wat de markt wil, benadrukt Ford, je kan niet a la dol planten. Verdere productverwerking met als voorbeeld ananas die verder kan worden verwerkt in blik of fles is ook aan de orde gekomen. De komende periode zullen er meer workshops en trainingen in de districten worden gehouden, zodat er trainers worden getraind die in hun district mensen kunnen trainen. “We geloven dat we landbouw op een hoger niveau kunnen brengen” zegt Ford. “De awareness en mindshift is van essentieel belang, als je het niet haalt kan je alles vergeten.”

De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings- Simons, zegt dat ze niet vaak meemaakt dat burgers contact maken met de volksvertegenwoordiging om hun diensten aan de samenleving te bieden en vragen hoe dit kan worden ondersteund door de regering. Geerlings- Simons gaf in haar toespraak mee dat volksvertegenwoordigers moeten ondersteunen en beleid moeten maken. Wanneer de enthousiasme en de wil tot werken vanuit de samenleving ontbreekt, zal het land niet zich ontwikkelen. “Want het land wordt niet ontwikkeld door een president of een minister of een voorzitter van DNA. Het land wordt ontwikkeld door het volk van Suriname.” Mensen moeten bereid en in staat zijn gezamenlijk mee te helpen om het leven in Suriname beter te maken. “Het mag kritisch zijn naar de regering, het mag ondersteunend zijn naar de regering, het maakt niet uit. Het gaat erom dat we begrijpen dat huilen in een hoek ons nooit ergens gaat brengen. Opo dan we wroko en tijdens het werk geven we elkaar de kritische ondersteuning,” sprak de parlementsvoorzitter. “We moeten ons schamen voor het feit dat Suriname in de achter ons liggende tientallen jaren een voedsel importerend land is gaan worden.”

Voor elke SRD die u uitgeeft, moet de overheid meer dan 80 cent daarvan in Amerikaanse dollars op de Centrale Bank hebben om te kunnen zorgen dat u in Suriname iets kan kopen in de winkel, zelfs eten, legt Geerlings-Simons uit. “Zelfs typisch eten in Suriname wordt geïmporteerd, zoals bruine bonen. We moeten beginnen onszelf te voeden, je moet tenminste 70 tot 80% van je eigen eten kunnen produceren, want als de boot niet vaart, ga je niet kunnen eten. We hebben geen gebrek aan landbouwgrond, maar aan landbouwers, vindt de parlementsvoorzitter. “Suriname moet zijn burgers weer gaan leren om te planten. Het is tot nu toe niet gelukt om een landbouwschool op te zetten. Het initiatief van TPMS is van belang omdat Surinamers hun schouders zetten onder landbouw en de voedselproductie.”

TPMS heeft samen met het ministerie va LVV tot eind 2017 landelijk zeventien moestuinen opgezet. Bij de aanbieding van het eindverslag is een beroep gedaan op TPMS om structureel inhoud te blijven geven aan dit project, zodat de awareness onder de Surinamers nog verder wordt uitgebouwd. TPMS is geen landbouworganisatie, maar een beweging die positieve dingen wil doen en mensen bewust wil maken, legt Ford uit.
In totaal hebben meer dan 60 personen deelgenomen aan de workshop, waaronder districtscommissarissen en de ministeries van LVV en Handel, Industrie en Toerisme. De aanbevelingen uit de workshop worden aangeboden aan de regering.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May