SVJ tegen justitieel onderzoek naar klokkenluiders
15 Mar 2018, 02:13
foto


Het instellen van een justitieel onderzoek naar vermeende anonieme klokkenluider(s) in de kwestie rond de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is volgens de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) in strijd met de preventieve werking en de bestrijdende aanpak van corruptie en andere maatschappelijke misstanden die indruisen tegen het algemeen belang.

Een dergelijk onderzoek heeft een afschrikwekkend effect en zal ertoe leiden, dat gevallen van corruptie en onmaatschappelijk handelen bij de overheid, overheidsinstituten, staatsbedrijven en de private sector niet gerapporteerd zullen worden, omdat de klokkenluider hiermee het risico loopt van rancune, represaille, vervolging en straf. Zo een onderzoek kan er ook toe leiden, dat journalisten verklaringen moeten afleggen - gevraagd of gedwongen - waarmee ook de persvrijheid onder druk komt te staan, zegt de SVJ in een verklaring.

De SVJ is voorstander van het versneld tot stand brengen van een wettelijke voorziening die met toetsing van het algemeen maatschappelijk belang, bescherming biedt aan klokkenluiders of informanten. Op dit stuk hoeft het wiel niet opnieuw te worden uitgevonden. Er zijn namelijk voorbeelden te over in de wereld. De desbetreffende autoriteiten en wetgevende instituten worden derhalve opgeroepen dit op de meest korte termijn te realiseren.

Voorts is de journalistenvereniging van mening, dat een dergelijke wet niet slechts van toepassing mag zijn op het vermelden van gepleegde strafbare feiten zoals omschreven in de Anti-Corruptiewet, doch ook op het anoniem ‘luiden van de bel’ bij activiteiten, wanpraktijken en wanprestaties bij de overheid en overheidsinstituten, die een bedreiging en gevaar zijn voor het algemeen belang, de nationale veiligheid en de volksgezondheid. De SVJ doet dan ook een dringend beroep op de overheid, justitie, De Nationale Assemblee en andere controlerende organen, om op geen enkele wijze een dergelijk onderzoek te stimuleren of te gelasten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May