Een cultuur van onzorgvuldigheid
04 Mar 2018, 03:07
foto


Het is verbazingwekkend dat er in Suriname zo vaak verregaande uitspraken worden gedaan zonder dat die cijfermatig worden aangetoond of dat er wordt verwezen naar de bron waarop men zich baseert.

Tijdens de begrotingsbehandeling voor het dienstjaar 2018 heeft het DNA-lid Raymond Sapoen zich terecht zorgen gemaakt over de grote groep drop-outs in het onderwijs. Ik deel die bezorgdheid en ik heb in diverse artikelen erop gewezen dat het drop-outfenomeen een tikkende bom is in de samenleving. Sapoen doet de uitspraak dat Suriname het hoogste aantal drop-outs heeft in de regio. Dat is niet juist. Suriname heeft het hoogste aantal zittenblijvers in de regio en wel in het primair onderwijs. Dat heb ik geconcludeerd nadat ik de moeite heb gedaan om data te vergelijken met cijfers van alle landen in de Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied. Ik ben gedoken in de cijfers die Institute of Statistics Unesco en World Bank bieden en ik heb stuk voor stuk de data vergeleken. Overigens baseer ik mij op cijfers tot en met 2015. Recentere data is niet voor handen.

Geen consequenties
Ik heb diverse malen verslaggevers erop gewezen dat er onjuistheden vermeld staan in hun geschrift. Indien wij cijfers presenteren moeten wij zorgvuldigheid betrachten. Het komt weleens voor dat een inleiding van een deskundige niet juist wordt weergegeven in de krant. Soms worden bijvoorbeeld percentages die betrekking hebben op voj toegekend aan mulo. (Tot het voj worden mulo en lbo gerekend). Of worden drop-outcijfers met zittenblijvers verwisseld. In bepaalde gevallen zijn er ergerlijke vergissingen. Het publiek krijgt verkeerde informatie voorgeschoteld en wordt op een verkeerd been gezet. Onjuistheden worden voor waar aangezien.

Er zijn dagbladen die niet eens de moeite nemen om de (onjuiste) cijfers online te rectificeren. Dat is een kwalijke zaak. Journalisten moeten aangesproken worden op omissies. Zorgvuldigheid is geboden. Dat is een code. Niemand in dit land wordt echter afgerekend op onjuiste weergave van feiten en journalisten komen er al te gemakkelijk mee weg als zij artikelen produceren die kant noch wal raken. Een kritische opstelling is een voorwaarde voor kwaliteit.

Ivan Fernald
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May