Brazilië: Hoogste rechter keurt controversiële boswet goed
01 Mar 2018, 11:21
foto
Ongereguleerde houtkap is verwoestend voor delen van het regenwoud, zeggen milieuactivisten. (Getty Images)


Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft belangrijke wijzigingen in de wetten ter bescherming van het Amazone-regenwoud goedgekeurd. Het besluit van het hof is een klap voor milieudeskundigen.

De herziening van de wet van 2012 omvat een amnestieprogramma dat sancties oplegt aan landeigenaren die in het verleden illegaal bomen hebben gekapt. Milieuactivisten zeggen dat het besluit de illegale ontbossing van 's werelds grootste regenwoud acceptabel zal maken.

Boeren zeggen dat de veranderingen producenten vertrouwen geven om de economie te laten groeien. Het Amazone-regenwoud is het grootste tropische regenwoud ter wereld en de thuisbasis van planten- en diersoorten die wetenschappers nog steeds ontdekken.

Het merendeel van de miljoenen vierkante kilometers bevindt zich in Brazilië, waar grondbezitters onder wetten die teruggaan tot 1965, een percentage van hun terrein bebost moeten houden. Dat percentage varieert van 20% in sommige delen van het land tot 80% in de Amazone.

Maar de beslissing van het Hooggerechtshof verruimt die regel. Procureur-generaal Grace Mendonca heeft de verandering verdedigd door te zeggen dat er een evenwicht is gevonden tussen milieubescherming en economische ontwikkeling. De herziende regel vermindert de hoeveelheid land die moet worden hersteld met 290.000 vierkante kilometer (een gebied zo groot als Italië).

Het geeft ook vrijstelling van boetes die verschuldigd zijn voor het illegaal verwijderen van bomen vóór juli 2008, hoewel grotere landeigenaren het grootste deel van het geklaarde gebied zouden moeten herplanten of dezelfde hoeveelheid land elders zouden moeten behouden.

Milieuactivisten zeggen dat de herziende wetten diegenen zullen belonen die in het verleden hebben ontbost. Nurit Bensusan van de niet-gouvernementele organisatie Instituto Socioambiental zei tegen Reuters: "Met deze amnestie creëer je een klimaat dat in de toekomst ontbossing uitnodigt. Het wekt de indruk dat als je vandaag ontbost, je vrijstelling krijgt."

Volgens de nieuwe wet zullen boeren land kunnen cultiveren dat zich dichter bij heuveltoppen en rivieroevers bevindt, die bijzonder kwetsbaar zijn voor erosie als bomen worden gekapt. Boeren en de krachtige landbouwlobby in Brazilië betogen dat de nieuwe wetten de voortdurende groei van een sleutelsector van de Braziliaanse economie mogelijk hebben gemaakt zonder het te belemmeren om misdaden uit het verleden aan te pakken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May