Particulier tarief huisartsen verhoogd naar SRD 65
17 Feb 2011, 14:10
foto
De tarief voor een consult van huisartsen wordt per 12 maart voor particuliere patiënten SRD 65.


De sectie ‘algemene artsen’ van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft haar consulttarieven verhoogd. Per 12 maart betaalt een particuliere patiënt in plaats van SRD 55 nu maximaal SRD 65 per consult. Dit is woensdagavond besloten op een ledenvergadering van de sectie algemene artsen van de VMS.

Voorzitter Ricardo Markiet van deze sectie zegt aan Starnieuws dat het gaat om een maximum tarief en dat de artsen vrij zijn daaronder een prijs te bepalen. “Een tarief boven de SRD 65 mag absoluut niet”, zegt Markiet. Het nieuwe tarief gaat in nadat de algemene ledenvergadering van de VMS, de aanpassing heeft goedgekeurd.

Markiet wijst er op dat de aanpassing niet geldt voor verzekerden van het Staatsziekenfonds. Hiermee geeft hij aan dat het verzekerd tarief van deze groep niet wordt verrekend aan de huisartsen. “Het gaat om de particuliere patiënten die handje contantje betalen”, verduidelijkt Markiet. Naast de sectie algemene artsen, bestaat de VMS nog uit de sectie specialisten en de sectie artsen in overheidsdienst. Markiet zegt dat waarschijnlijk ook daar nieuwe tarieven komen. “Maar dat moeten de secties zelf bepalen”.

De aanpassing van het tarief die jaarlijks moet plaatsvinden, komt dit keer na twee jaar. In 2010 is er geen tariefsaanpassing geweest. Markiet legt uit dat rekening is gehouden met de maatschappelijke draagkracht van de samenleving. Om het tarief te verhogen is uitgegaan van een inflatie van 12 procent, de gestegen kosten om een poli draaiende te houden, de ‘government take’, die volgens Markiet 2 procent zal drukken op de kosten van een arts. "Dan komt nog de persoonlijke kosten bij kijken, want ook wij zijn onderhevig aan de veranderende kosten voor levensonderhoud”, zegt de sectievoorzitter. Ook de personele kosten van de artsen zijn omhoog gegaan.

Markiet zegt dat in de vergadering is aangegeven dat het tarief wel wordt bepaald, maar dat het nog niet duidelijk is wat de effecten van de regeringsmaatregelen zullen zijn op de praktijk van de artsen. Precies weet hij niet aan te geven wat het kost om een artsen praktijk draaiende te houden. “Het is afhankelijk van persoon tot persoon. Hoe groot is het pand van de praktijk, is het eigendom, wordt het verhuurd of is er een hypotheek op, hoeveel personeel is er en wat is het patiëntenbestand. Dit zijn allemaal zaken waarmee je
rekening dient te houden en niet te vergeten het materiaal waarmee gewerkt moet worden”, zegt Markiet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May