FAO-topman bezoekt Saamaka landbouwscholen
26 Feb 2018, 05:37
foto
Nieuwe methode om bodem voor te bereiden. (Foto's: Stichting Ecosystem 2000)


(Aangeboden)

Deze week zal Claus Eckelmann, vertegenwoordiger van de Food and Agriculture Organisation van de Verenigde Naties, een werkbezoek afleggen aan vijf landbouwscholen in het Boven-Suriname gebied. De landbouwscholen zijn een initiatief van granman Albert Aboikoni om de verspreiding van het zogenaamde Sooto Baaku Sistema te versnellen. De methode trok de aandacht van de FAO die in overleg met het ministerie van LVV besloot alvast verder onderzoek te laten uitvoeren.

Er zijn verschillende omstandigheden op te noemen die de oorzaak zijn van een tekort aan eigen voedselproductie in Boven-Suriname. De toenemende bevolkingsdruk en landbouwmethoden die niet aansluiten bij het leven in vestigingsplaatsen zijn alvast twee belangrijke factoren. Granman Aboikoini herkende het probleem jaren geleden en begon alvast met het testen van andere methoden in het landbouwproefstation (LPS) te Djoemoe. Na zowat vijf jaren ontstond het Sooto Baaku Sistema, Saramakaans voor Sleutelgat Systeem, waarvan biologische rijstteelt de kern vormt.

Met dit systeem kan een gezin zowat vier keer meer rijst produceren dan voorheen, met slechts een kwart van de huidige tijdsinvestering! De vrijgekomen tijd kan dan worden geïnvesteerd in twee andere productiezones die het rijstareaal omringen.
Niet enkel zal het gebied daardoor in staat zijn in zijn eigen behoeften qua rijst te voorzien, maar wordt het voor gezinnen ook mogelijk overschotten te produceren en uit landbouw een degelijk inkomen te verwerven. Gelijktijdig ziet de granman mogelijkheden om een substantiële ondersteuning te bieden aan de Surinaamse economie.

Het systeem dat voorheen al door het Interamerican Institute for Cooperation on Agriculture (IICA), ondersteuning genoot, trok ook de aandacht van het FAO hoofdkwartier in Rome dat wereldwijd naarstig zoekt naar eenvoudige landbouwmethoden die een antwoord kunnen bieden voor rampen als droogte of overstroming als gevolg van klimaatverandering. Het garanderen van goede opbrengsten zonder afhankelijk te zijn van externe inputs zoals kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen krijgt daarbij voorrang. Het in Saamaka ontwikkelde Sooto Baaku Sistema (SBS) beantwoordt alvast aan die voorwaarden.
Eind 2017 bracht een FAO topper uit Rome een bezoek aan Suriname en in overleg met het ministerie van LVV werd besloten om de methode wetenschappelijk te onderzoeken. Het bezoek van de heer Claus Eckelmann aan de Saamaka landbouwscholen is onderdeel van dat onderzoek.

Zo’n twee jaren geleden, toen de positieve resultaten van het Sooto Baaku Sistema in Djoemoe onmiskenbaar duidelijk werden, werden in het Boven-Suriname gebied dorpen benaderd met de vraag om in hun dorp een demonstratieplot voor rijstteelt aan te leggen. Uiteindelijk boden zes kandidaten zich aan. Deze zijn Godo-Solang, Toemaripa, Grantatai, Saloebanga (Kajapaati) en Santigron.

Sleutelfiguren uit elk van de dorpen werden in het LPS Djoemoe geïnstrueerd en zijn nu bezig met wat moet uitgroeien tot een Farm Field School voor de omliggende dorpen. In jaar 1 wordt vooral aandacht geschonken aan de rijstteelt, vanaf jaar 2 komen ook de andere productiezones in beeld waarbij marktgewassen als oliën, gember en cacao een centrale plaats innemen.
Het systeem biedt verschillende voordelen, waarvan de voornaamste is het garanderen van voedselzekerheid, het genereren van een gezinsinkomen, het verlaten van zwerflandbouw en daardoor het open kappen van nieuw bos en een degelijke ondersteuning bieden aan de Surinaamse economie.

Stichting Ecosystem 2000 is ontwerper van dit boslandbouwsysteem en begeleidt het proces in de verschillende dorpen. Voorzitter Natascha Neus is positief gestemd over de ontwikkeling van het project nu zij van een proefstation in Djoemoe overstapt naar zes dorpen in het hele gebied. Zij belooft een snelle verspreiding van de methode omdat boeren nu eenmaal snel weten waar hun voordeel ligt. Vooral de vrouwen die hierdoor het harde werk drastisch zien verminderen en uitzicht krijgen op een regelmatig inkomen, hoef je alvast niet te overtuigen.

ecosystem@sr.net
0760 0441
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May