Boeddhisten bevrijden dieren en bidden voor Suriname
25 Feb 2018, 18:21
foto
Leden van de Suriname Boeddhistische Associatie laten duiven opvliegen tijdens het Fang Sheng (dierenbevrijding) te Leonsberg. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Op de steiger te Leonsberg zijn zaterdag verschillende dieren bevrijd door een groep boeddhisten in Suriname. Fang Sheng (dierenbevrijding) is een eeuwenoud boeddhistisch ritueel. Volgens de leer is alle leven heilig en elk levend wezen - ook dieren - heeft een ziel en recht op vrijheid. Het is eerste keer in Suriname dat er onder begeleiding van monniken aan dierenbevrijding is gedaan.

Na een zoektocht naar een geschikte plaats langs de Surinamerivier en drie stops eindigt de groep te Leonsberg. De steiger die bijna lijkt te verdwijnen in de Suriname rivier wordt redelijk goed bevonden voor het ritueel. De monniken kiezen de stenen bankjes net voor de ingang van de steiger uit voor het gebed. Pal naast staat het informatiebord over schildpadden met daarop de do’s en don’ts. Toeval? Ongeveer een jaar geleden startten enkele milieu- en dierenactivisten hun actie ‘Stop zandafgraving Braamspunt; Redt de schildpadden’ op dezelfde plek.

De monniken zijn van de Da Xiangshan Temple in de Chinese provincie Shaanxi en zijn al enkele maanden in Suriname. Zij werken samen met de lokale boeddhistische groep onder dezelfde naam: Stichting Suriname Boeddhistische Associatie. De monniken reciteren een gebed in een soort muzische voordrachtstijl. De motregen klinkt op de achtergrond en draagt bij aan de serene sfeer. Bootsmannen en toeristen lopen langs, stoppen voor een foto of blijven vanuit een meter of twee het ritueel gadeslaan. Op de tafel brandt de wierook met ernaast een kaartje met een afbeelding van Boeddha erop. Op de grond is een doos met enkele duiven, op de bank een zakwater met daarin wat visjes en zakken met brood.

De ziel keert terug
De dieren zijn eerder op de dag gekocht bij een kweker. “De duiven waren bestemd voor de consumptie”, vertelt iemand in de groep. Fang Sheng is vooral gericht op dieren die in gevangenschap leven en/of speciaal gevangen zijn met als doel om geslacht te worden. Boeddhisten geloven dat door deze dieren te redden en weer vrij te laten op een plek waar zij zich veilig kunnen voelen, zij bijdragen aan een harmonieuze samenleving. Het brengt het goede in de mens weer op. Boeddhisten geloven in wedergeboorte – de ziel keert terug, soms kiest die de vorm van een dier. Maar alleen als mens is men in staat de karmische verdiensten op te bouwen en/of juist goed te maken voor het slechte verleden.

Betere toekomst
Na de gezamenlijke recitatie gaat de vrouwelijke monnik Fa Lian in gebed. Ze bidt om een beter leven voor alle Surinamers, dat Suriname snel weer een betere toekomst tegemoet mag zien en de economie gauw weer aantrekt. En dan eindigt ze bij de dieren: dat die nooit meer gevangen zullen worden en ook een beter leven mogen hebben.

De groep loopt hierna de steiger op. Een deel bekommert zich om de visjes en laat die weer vrij in de rivier. Anderen nemen één voor één duif in de hand en laten die opvliegen. De broden worden ook verdeeld, in stukjes gedaan en gevoerd aan de vissen in de rivier. “Dit voelt goed aan. Het is de eerste keer dat wij dit op deze manier met de monniken hebben gedaan”, geeft een boeddhist aan.

Bij de Suriname Boeddhistische Associatie staat de Mahayana-stroming van het boeddhisme centraal, in de vorm van Zen. Dit is het zijn en leven in het nu en in vrijheid, waarbij onder andere kwade gedachtes en begeertes worden losgelaten. De organisatie is voornemens om binnen twee jaar een eigen tempel op te zetten in Suriname. Zij zal op verschillende momenten in het jaar nog meer dieren bevrijden. Iedereen die zich terugvindt in dit doel mag met hen meedoen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May