Soeng Ngie luidt Chinees Nieuwjaar feestelijk in
12 Feb 2018, 04:24
foto
Micle Fung You Kee (2e links) en de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong met echtgenote (rechts) zingen mee met de muziekgroep Fortune. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


Het bedrijf Soeng Ngie en Co heeft zondag het Chinees Nieuwjaar feestelijk ingeluid tijdens de wekelijkse ‘straatmarkt’ voor Soeng Ngie Oriental Market. Het publiek kon gratis Chinese gerechten proeven en genieten van zangnummers van Fortune. “We luiden het Chinees Nieuwjaar in om de mensen warm te maken voor de tempelmarkt op 16 en 17 februari. We gaan de mensen daar nog meer verwennen”, vertelt ondernemer Micle Fung You Kee aan Starnieuws.

De onderneming bouwt rond verschillende hoogtijdagen, in het bijzonder de nieuwjaarsvieringen steevast een feestje voor de samenleving. “Dit is onze eerste Nieuwjaarsviering met een Chinese band.” Onze manier van teruggeven, legt Fung You Kee uit. “Ik doe het met alle liefde. Juist in deze crisisperiode proberen wij iets terug te geven. Het is crisis, maar je moet met hoop leven.” Mijn vader komt uit Guangdong en mijn moeder is half Surinaams en ze hebben ons altijd geleerd dat als je mensen blij kunt maken, moet je dat doen, zegt Fung You Kee.

Heloise Kasantaroeno is met haar gezin speciaal vanuit Lelydorp gekomen om het evenement bij te wonen. Ik kom hier altijd om het Chinees Nieuwjaar te vieren, vertelt zij. De sfeer, de muziek, de hapjes en je ziet zoveel bevolkingsgroepen voorbijkomen. “Een stukje Surinaamse cultuur wordt op een heel prettige wijze door een particulier met de samenleving gedeeld.” Ze vindt het geweldig dat de onderneming dit jaarlijks doet. “En dit in deze tijd. Daarom kun je als publiek hier geen eisen stellen wat je nog graag erbij zou willen.”

Terwijl de rijen zich langs de verschillende tafels vormen en Fortune Nieuwjaarsliederen ten gehore brengt, loopt de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong rond om wat foto’s te schieten. Hij schudt de hand van enkele aanwezigen en wenst hun de beste wensen toe. “Chinees Nieuwjaar is het grootste feest van de Chinezen. Het is traditie dat een ieder naar huis komt voor de familiereünie. In Suriname zijn alle Chinezen mijn familie”, lacht Zhang.

Zo begint hij maandag met de traditionele ronde langs de verschillende Chinese Verenigingen voor de persoonlijke gelukwensen. “Ik neem dan een appel en jus d'orange (sinaasappel) voor hen mee, symbool voor vrede en geluk. Appel in het Chinees klinkt als het woord vrede en jus d'orange staat voor geluk.”
Als een bezige bij rent Fung You Kee door de zaak om mensen welkom te heten of staat zelf achter de microfoon om mee te zingen. Soeng Ngie Oriental Market is speciaal versierd voor het Jaar van de Hond dat vrijdag zijn intrede doet. “Wij hebben een Chinese achtergrond, maar in feite moet het gewoon Nieuwjaar zijn, want wij zijn allemaal één volk.”

Vroeger vierden de Chinezen in Suriname het feest op 2 januari, herinnert hij zich. “Dat kenden wij als Chinees Nieuwjaar. De mensen hadden het hele jaar doorgewerkt en namen een dagje vrij om samen met de familie te zijn. Ze kochten cadeautjes om hun gezinsleden te verwennen.” Het echte Chinees Nieuwjaar conform de maankalender werd in verenigingsverband gevierd.

In China wonen en werken de kinderen en/of de ouders in verschillende steden – ver van elkaar. Nadat ze zo hard hebben gewerkt en wat hebben verdiend gaan ze voor een week of twee terug naar huis om met elkaar te zijn. Daarom is het Chinees Nieuwjaar het belangrijkste feest voor de Chinezen. “Men ziet elkaar maar eens in het jaar.” Na de familiereünie gaat iedereen weer aan de slag. “Neem mij niet kwalijk, maar symbool voor de Chinees is hard werken. Zo alleen kom je vooruit.”

Het publiek laat zich niet thuis houden door de regen. Maar na een uur of twee komt er langzaam een einde in de lange rijen voor een bordje paddenstoel met kip of gestoofd varken. “Het zijn twee gerechten die je altijd op een Chinese tafel geserveerd zult krijgen, vooral met Chinees Nieuwjaar”, motiveert Fung You Kee het voorgeschotelde.

Kasantaroeno en haar gezin genieten van het geserveerde. “Het smaakt heel goed. Ik kan zelf geen Chinese gerechten klaarmaken, maar Micle na basi.” Vrijdag is het gezin weer van de partij om meer van de Chinese cultuur te ervaren. “We vertrekken al rond 12.00 uur uit huis. Ik weet dat ik meer en grootser zal ervaren op de tempelmarkt.”

Fung You Kee onthult dat zijn bedrijf het vuurwerkspektakel op de eerste dag van de tempelmarkt op het KKF-terrein zal verzorgen. “We zullen proberen de mensen een geweldige show te geven. We doen het voor het volk.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May