Duitsland bereikt regeerovereenkomst
07 Feb 2018, 18:22
foto
De partij van bondskanselier Angela Merkel heeft zware verliezen geleden bij de laatste verkiezingen in september. (Getty Images)


De centrum-linkse sociaal-democraten (SPD) van Duitsland hebben overeenstemming bereikt over een coalitieregering met de conservatieven van bondskanselier Angela Merkel (CDU/CSU). Een akkoord over de verdeling van de belangrijkste ministeries werd gezien als de laatste grote hindernis voor het vormen van een coalitie.

De overeenkomst lijkt een einde te maken aan meer dan vier maanden ruzie sinds de niet overtuigende parlementsverkiezingen in september. Onderhandelaars zijn sinds dinsdagochtend in non-stop gesprekken geweest. Na de langste naoorlogse periode van coalitievorming in Duitsland, wordt gehoopt dat er met Pasen een regering kan zijn.

Maar de overeenkomst moet nog worden bevestigd door SPD-leden. Velen in de partij vrezen dat het opnieuw vormen van een coalitie met CDU/CSU hen op de lange termijn kan schaden. Op een gezamenlijke persconferentie vandaag, zei bondskanselier Merkel dat de overeenkomst de basis legt voor een “goede en stabiele regering.” SPD-leider Martin Schulz heeft de conservatieven bedankt voor wat hij noemde zware compromissen. In een tweet zei hij dat het akkoord “tegemoet komt aan veel mensen” en hij adviseert zijn partijgenoten om het te accepteren. Hij zei ook dat hij in maart terugtreedt als SPD-leider. Hij zal worden opgevolgd door de voormalige minister van Arbeid en Sociale Zaken, Andrea Nahles.

De SPD lijkt de controle te hebben over zes ministeries, waaronder financiën en buitenlandse zaken. Duitse media zeggen dat Schulz, een voormalige voorzitter van het Europees Parlement, hoopt de post van minister van Buitenlandse Zaken te krijgen.
Maar de hele overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de 460.000 leden van de SPD, die het laatste woord zullen hebben in de komende weken. Onder degenen die tegen elke deal met Merkel zijn, is een nieuwe groep binnen de SPD die zichzelf NoGroKo (geen grote coalitie) noemt.

Schulz wees aanvankelijk de mogelijkheid om opnieuw een regering te vormen met de centrumrechtse CDU Merkel en de Beierse zusterpartij, CSU, van de hand.De partijen hadden hun populariteit zien dalen nadat ze sinds 2005 in en uit een coalitie waren.
Schultz veranderde van gedachten toen coalitiegesprekken van de CDU/CSU- met de liberale vrije democraten (FDP) en de Groenen schipbreuk leden. Zowel Schulz als Merkel stond onder druk om af te zien van een uitdaging door het extreemrechtse alternatief voor Duitsland (AfD), dat de derde grootste partij werd in de verkiezingen van september.

Behalve het uitdelen van ministeries, zijn er grote struikelblokken geweest in de coalitiegesprekken over de rechten van werknemers en de gezondheidszorg. Immigratie, Europa en belastingen zijn ook twistpunten geweest.
Bondgenoten van de Europese Unie (EU), zoals Frankrijk, zien Duitsland als een pijler van stabiliteit in het blok en hopen dat Merkel daarin slaagt. Topfunctionarissen van de EU, onder wie de commissaris voor Economie, Pierre Moscovici, verwelkomden de doorbraak op woensdag.

Maar in Duitsland zelf, zegt FDP-leider Christian Lindner dat de CDU bereid was de SPD alles te geven – sleutelministers en topposities – om het kanselierschap te behouden. Ondertussen hebben politici van de SPD en CDU / CSU de overeenkomst aanvaard.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May