Costa Rica: Presidentsverkiezingen naar tweede ronde
05 Feb 2018, 12:20
foto
Fabricio Alvarado zegt dat "familie het fundament is van de samenleving."(Foto's: Reuters)


De presidentsverkiezingen van Costa Rica steven af op een tweede ronde. De evangelische predikant Fabricio Alvarado heeft de eerste ronde gewonnen, maar is er niet in geslaagd genoeg stemmen te bemachtigen om een beslissende ronde te voorkomen.

Hij zal Carlos Alvarado van de centrumlinkse Burgeractiepartij (PAC) in de tweede ronde op 1 april ontmoeten. De verkiezingen zijn gedomineerd door de kwestie van het homohuwelijk, nadat een rechtbank oordeelde dat het moest worden erkend.

Fabricio Alvarado maakte een sprint in de peilingen nadat hij had beloofd om zich te verzetten tegen de uitspraak. Met bijna alle stemmen geteld, heeft de evangelische prediker 24,8% van de stemmen, terwijl Carlos Alvarado 21,8% heeft. Ondanks dezelfde achternamen zijn de twee kandidaten niet aan elkaar gerelateerd. Ze zullen nu proberen de mensen die hun stem hebben uitgebracht op de andere elf kandidaten die de tweede ronde niet hebben gehaald, voor zich te winnen.

Antonio Álvarez Desanti die als derde is geëindigd, zei dat hij verdwaasd is door de snelle opmars van Fabricio Alvarado, die tot nu toe de enige wetgever was die zijn rechtse Nationale Restauratie Partij (PRN) vertegenwoordigde in de wetgevende vergadering van Costa Rica. "Met mijn hand op het hart, eerlijk gezegd en openhartig, ik zag het niet aankomen dat Fabricio in slechts drie weken tijd zou groeien van 3% naar 26%", zei hij.

Fabricio Alvarado werd gesteund door zijn verzet tegen een uitspraak van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, waarbij Costa Rica en andere lidstaten verplicht waren homohuwelijken te erkennen. De uitspraak veroorzaakte verontwaardiging onder de sociaal conservatieve Costa Ricanen die het zagen als een inmenging in de gebruiken en wetten van de Midden-Amerikaanse natie.

In zijn overwinningstoespraak op zondag zei Fabricio Alvarado dat "er niets progressiever is dan het verdedigen van leven en gezin". Hij zal nu in de tweede ronde worden geplaatst tegenover Carlos Alvarado, die vooral jonge kiezers aanspreekt.

Carlos Alvarado werd bekritiseerd voor zijn beperkte ervaring in de regering, ondanks dat hij een ministeriële functie bekleedde in de centrumlinkse regering van de vertrekkende president Luis Guillermo Solís. Hij heeft de kritiek verworpen en gezegd dat mensen moeten worden beoordeeld op hun daden, niet op hun leeftijd. Hij heeft gewezen op zijn inzet voor het uitbannen van extreme armoede tijdens zijn tijd als minister voor Sociale Inclusie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May