Maduro officieel presidentskandidaat Socialisten
03 Feb 2018, 18:38
foto
De Venezolaanse leider zwaait met de partijvlag van de Socialistische Partij tijdens partijcongres. (Foto's: Reuters)


De heersende socialistische partij van Venezuela heeft formeel president Nicolas Maduro gekozen om te dingen naar een herverkiezing tijdens de aanstaande presidentsverkiezingen. Dat heeft de ondervoorzitter van de partij, Diosdado Cabello, gezegd tijdens een op de televisie uitgezonden partijvergadering op vrijdag.

Maduro (55), die in 2013 nipt de verkiezing won om Hugo Chavez te vervangen, is de favoriet om de presidentsverkiezing te winnen, die vóór eind april zal plaatsvinden. Zijn leidende tegenstanders kunnen immers niet meer meedoen aan de stembusgang.

De Venezolaanse oppositie is een zwakke tegenstander bij de komende verkiezingen, maar moet de nog grotere uitdaging van uitsluiting binnen zijn eigen gelederen overwinnen. De populariteit van Maduro zit op ongeveer 20 procent. Venezuela, dat ooit in Zuid-Amerika synoniem was voor de door olie gefinancierde weelde, wordt nu geconfronteerd met een instortende economie, op hol geslagen inflatie en toenemende ondervoeding.

Toch neemt de motivatie van de kiezer af door bezorgdheid over fraude, wantrouwen tegenover de verkiezingsautoriteit en zwakke oppositiekandidaten, wat Maduro kan helpen om een tweede termijn van zes jaar te behalen. De regering heeft nog geen datum voor de verkiezingen vastgesteld, maar heeft gezegd dat deze vóór eind april moeten worden gehouden.

Oppositieleiders vragen om eenheid in de aanloop naar de stemming, maar stellen eisen aan hun deelname zoals de oprichting van een nieuw verkiezingsautoriteit, iets dat Maduro's bondgenoten waarschijnlijk niet zullen toestaan.

De meest samenhangende boodschap tot nu toe is afkomstig van marginale politici die erop staan dat de oppositie niet deelneemt. Optimisten geloven dat de officiële start van de campagne een moment zou kunnen creëren en de crisisvermoeide Venezolanen zou kunnen overtuigen om te stemmen voor iedereen die het niet eens is met Maduro.
Maar sceptici staan erop dat de kiesraad in de zak zit van de heersende socialisten en waarschijnlijk de resultaten van de stemming zal wijzigen. Velen hebben ook oppositieleiders beschuldigd van het aanbieden van te veel concessies aan de overheid en, in sommige gevallen, van het werken als dekmantel kandidaten namens Maduro.

Het pro-Maduro Hooggerechtshof blokkeerde vorige week de coalitie van de Democratische Eenheid van de oppositie om een presidentskandidaat te registeren, waarbij aspiranten gedwongen werden om onder individuele partijen te werken. Critici noemden het een poging om de verdeeldheid binnen de oppositie te vergroten en de opkomst te verzwakken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May