VS: Venezolaanse militairen kunnen Maduro uitschakelen
02 Feb 2018, 16:30
foto
Minister Rex Tillerson van Buitenlandse Zaken arriveert in Mexico als eerste stop van zijn Latijns-Amerikaanse reis. (Foto's: Reuters)


De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, suggereert dat Venezuela mogelijk te maken krijgt met een militaire coup. Tillerson zegt dat de Verenigde Staten (VS) geen voorstander is van regimeverandering en dat het geen informatie heeft over geplande acties.

Maar, stelt hij, historisch gezien komt het leger in Latijns-Amerika vaak tussenbeide in tijden van ernstige crises. Tillerson sprak op de Universiteit van Texas voorafgaand aan zijn Latijns-Amerikaanse tournee. De staatssecretaris bezoekt Mexico, Argentinië, Peru en Colombia en Jamaica.

Tillerson grapte dat de Venezolaanse president Nicolás Maduro naar Cuba zou moeten vluchten. "Als de keuken iets te warm voor hem wordt, weet ik zeker dat hij wat vrienden heeft in Cuba die hem een mooie hacienda [villa] op het strand zouden kunnen geven," zei hij. "In de geschiedenis van Venezuela en Zuid-Amerikaanse landen, is het vaak zo dat het leger de agent van verandering is wanneer de dingen zo slecht zijn en de leiding de mensen niet langer kan dienen."

De minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, Jorge Arreaza, heeft de opmerkingen van Tillerson bekritiseerd en heeft er bij Latijns-Amerikaanse landen op aangedrongen zich te verenigen tegen een gemeenschappelijke vijand. "Imperialisme is onze vijand, Trump gaat tegen Mexico in op dezelfde manier waarop hij Venezuela en Midden-Amerikaanse immigranten aanvalt", zei hij. "Het imperialisme respecteert niets", voegde Arreaza eraan toe, toen hij in Havana aankwam voor een officieel bezoek aan Cuba.

Maduro maakt zich op voor een tweede termijn van zes jaar na de verkiezingen die eind april moeten worden gehouden. Hij heeft de VS herhaaldelijk beschuldigd van het leiden van een internationaal complot om hem te verdrijven en de sociale programma's te ondermijnen die door de socialistische partij werden ingevoerd sinds zij in 1999 aan de macht kwam.

Tillerson geeft de schuld voor de economische crisis in Venezuela aan "het corrupte en vijandige regime van Nicolás Maduro". Hij stelt: "Het is een door de mens veroorzaakte ineenstorting. Venezuela heeft 's werelds grootste bewezen oliereserves, maar Venezolanen zijn in hongersnood en sterven aan ondervoeding en ziekte."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat hij druk blijft uitoefenen op Venezuela en zijn bondgenoot, Cuba, "om terug te keren naar de democratie". Hij prees de sancties die Canada en de Europese Unie onlangs hebben opgelegd aan hoge Venezolaanse functionarissen over vermeende mensenrechtenschendingen tijdens anti-regeringsprotesten.

Tillerson waarschuwde ook voor de groeiende aanwezigheid van China en Rusland in Latijns-Amerika. Hij zei dat dit serieuze risico's voor de regio oplevert. Het "door de staat geleide ontwikkelingsmodel" van China haalt middelen uit Latijns-Amerikaanse landen weg die vooral het Chinese volk ten goede komen,” zei hij. "Latijns-Amerika heeft geen nieuwe imperiale machten nodig die alleen hun eigen volk willen bevoordelen", voegde hij eraan toe. Hij beschuldigde Rusland van het verkopen van wapens aan autoritaire regimes en noemt zijn toenemende invloed in de regio alarmerend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May