Zuid-Afrika: Bijna 1.000 mijnwerkers ondergronds gevangen
02 Feb 2018, 05:12
foto
De helm en lamp van een mijnwerker. (Archieffoto AFP)


Ruim duizend werknemers zitten vast in een goudmijn in Zuid-Afrika nadat een storm een stroomstoring veroorzaakte, waardoor ze niet meer weg konden. Zonder elektriciteit kunnen liften de nachtploegen niet naar de oppervlakte brengen, maar ze 'lijken in orde', zegt een woordvoerder van hun werkgever.

Tot nu toe zijn volgens hem 65 mijnwerkers gered, die allen in goede gezondheid verkeren. Vakbondsbestuurders zeiden dat ze vreesden dat het leven van de mijnwerkers, die sinds woensdagnacht gevangen zitten, in gevaar was.

Zuid-Afrika is een toonaangevende goudproducent, maar de industrie is vaak bekritiseerd voor slechte veiligheidsnormen. De Beatrix-mijn bevindt zich in Welkom, ongeveer 290 km ten zuidwesten van Johannesburg. Het is eigendom van het mijnbedrijf Sibanye-Stillwater. De mijn heeft 23 niveaus, die dalen tot
"Alle medewerkers lijken in orde te zijn, we leveren voedsel en water," zei bedrijfswoordvoerder James Wellsted en die het persbureau AFP heeft geciteerd.

Ingenieurs worstelden om noodgeneratoren aan de praat te krijgen en om de liften weer operationeel te krijgen, voegde hij eraan toe. "We zijn op dit moment druk bezig daarmee," zei Wellsted.

De National Union of Mineworkers (Num) zei dat het reddingsproces "erg langzaam" was. "Het probleem is dat ze één mijnwerker per keer redden. Het is zorgwekkend," zei Num-woordvoerder Livhuwani Mammburu.

De Vereniging van Mijnwerkers en Construction Union (Amcu) zei dat haar bezorgdheid over uitdroging en een gebrek aan voedsel was toegenomen door "het enorme aantal werknemers" dat gevangen zit. "Mijnbouw is erg onveilig en mijnwerkers riskeren dagelijks het leven en ledematen om brood voor hun gezin op tafel te zetten," zei Amcu-leider Joseph Mathunjwa in een verklaring.

Zuid-Afrika heeft enkele van 's werelds diepste en gevaarlijkste mijnen. In 2017 zijn meer dan 80 dodelijke slachtoffers geregistreerd in de mijnen van het land.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May