Artiesten komen naar Suriname voor Chinees Nieuwjaar
02 Feb 2018, 00:53
foto
De Chinese artiesten Liu Chengcheng, Zhu Mengying, Zhou Mohan en Yang Jiehong. (Foto-collage)


Het Jaar van de Hond doet zijn intrede op 16 februari. Voor de vierde keer wordt het Chinees Nieuwjaar/het Lentefeest gevierd met een Tempelmarkt. Het tweedaagse feestelijk cultureel evenement met een braderie heeft dit keer langere openingstijden. Er zijn buitenlandse optredens van artiesten uit Beijing en Sichuan, zegt Jiang Xiaoyan, Deputy Chief of Mission op de Chinese ambassade.

De organisatie van de Tempelmarkt (Templefair) op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken ligt weer in handen van de Suriname Chinese United Association (SCUA) en wordt ondersteund door de ambassade. SCUA-voorzitter Thomson Cheung zegt dat het Chinees Nieuwjaar een belangrijke dag is voor de Chinese gemeenschap. Het is de enige nationale vrije dag voor Chinezen in Suriname en zij willen met deze activiteit hun blijdschap delen met alle Surinamers.
Het podiumprogramma is ook dit keer heel vreugdevol, gevarieerd en kleurrijk. In de buitenlandse delegatie van tien personen zijn onder andere de danseressen Dai Wei, Xu Xijang en Zhu Mengying, acrobate Yang Jiehong en Zhou Mohan die de Chinese viool Erhu bespeelt. Zij zijn allen uit Beijing, terwijl Opera-artiest Liu Chengcheng uit Sichuan komt.

Meer bekendheid
Steeds meer personen raken bekend met de Tempelmarkt zegt Jiang, “de grootste aan het begin van elk jaar”. Nog voor de organisatie de activiteit officieel bekendmaakte, toonden personen al belangstelling voor deelname. “Eenieder is welkom om te participeren”. Zij ziet een toename van deelnemers binnen de Chinese gemeenschap. Sommige zien het evenement als een handelsactiviteit om hun diensten en koopwaar te introduceren en aan de man te brengen. “Wij zijn dan ook blij om op deze manier bij te dragen aan de Surinaamse economie.”
Ook buurland Frans-Guyana heeft belangstelling voor de activiteit - meer nog voor de buitenlandse artiesten. Op 18 februari reist de groep naar Cayenne om daar op te treden en zo het Chinees Nieuwjaar in te luiden.

Crisis blijft een uitdaging
De economische crisis blijft een uitdaging voor de organisatie. De Southern Commercial Bank (SCB) en UnionPay International zijn wederom mede-sponsoren. “Dit jaar kunnen wij minder dan vorig jaar sponsoren maar het blijft onze effort om steeds bij te dragen aan de succesvolle activiteit”, zegt SCB-directeur Clifford Marica.

De SCUA-leden betalen een contributie, legt Cheung uit en daarmee wordt een deel van de kosten gedekt. De SCUA heeft ook de Groothandel en andere instanties benaderd voor sponsoring. “Alles wordt duurder, daarom moesten wij de standhuur ook een beetje verhogen.” Voor een stand in de zaal betaalt men SRD 600 en voor buiten SRD 200. Deze tarieven voor twee dagen standhuur waren vorig jaar SRD 400 om SRD 150, zegt SCUA-ondervoorzitter Li Xuexiong. In 2017 waren er iets meer dan 100 stands en Li denkt dit keer meer participanten te krijgen.

Optredens en workshops
Voorafgaand aan de publieke viering van het Lentefeest, is de traditionele gezamenlijke lunch van de verschillende Chinese verenigingen voor leden, familie en vrienden. De Chinezen kunnen het feest eerst in familie en verenigingsverband vieren. Terwijl de lunches gaande zijn, kan het publiek al richting het KKF-terrein, want de Tempelmarkt start om 14.00 uur met het braderie gedeelte. De officiële opening is in avonduren met toespraken, een culturele show en wordt afgesloten met een vuurwerkspektakel.

Qigong demonstratie
Op dag twee start het evenement om 11.00 uur en is dit keer langer open voor de bezoekers. Naast de stands met snuisterijen en gerechten, treden verschillende etnische groepen door de dag heen op. De Indiase en Indonesische ambassade participeren ook met hun dansgezelschappen en South South West geeft een muziekoptreden. Ook de qigong gezondheidsexpert Xiao Yuande die door de ambassade naar Paramaribo is gehaald, zal een demonstratie geven over deze Chinese bewegingsleer. Het publiek mag hierna meedoen.

Tempelmarkten
Tempelmarkten worden al eeuwenlang in China en nu ook elders in de wereld gehouden om het Chinees Nieuwjaar te vieren. Vroeger keek men naar een grote open plek om het feest met volksartiesten te vieren. De open ruimtes bij de tempels werden hiervoor gebruikt, vandaar de naam Templefair, zegt Jiang. De naamgeving voor de feestelijke bijeenkomst is zo gebleven.“De activiteit zelf heeft niets met een religie of een tempel te maken.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May