Arbeidswetten op bord van Staatsraad en Arbeid
01 Feb 2018, 02:38
foto
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid met leden van de Staatsraad en zijn staf. (Foto: NII)


Het probleem van de contractors is al geruime tijd op de arbeidsagenda. De ontwerpwet Omzetting Arbeidsovereenkomst Onbepaalde Tijd is evenals de Ontslagwet 2017 en de Wet Bescherming Moederschap besproken door een commissie ad hoc van de Staatsraad. Deze ontwerpwetten zijn door de werkgroep doorgenomen met de leiding van het ministerie van Arbeid, met de bedoeling puntjes op de i te zetten, alvorens de president van advies te voorzien.

Met de goedgekeurde wet op uitzendbureaus in 2017 is een deel van de problemen van de contractors in wetgevende zin opgelost. Met de voorgestelde wet ‘Omzetting Arbeidsovereenkomst Onbepaalde Tijd’ wil het ministerie het fenomeen, waarbij werkgevers ongelimiteerd tijdelijke contracten verlengen, beheersbaar maken.

De ‘Ontslagwet 2017’ zal een modernisering betekenen van het publiekrechtelijk deel van het ontslagrecht. De wet zal ook ervoor moeten zorgen dat investeerders aangetrokken worden. De ‘Wet Bescherming Moederschap’ moet betaald zwangerschapsverlof verplicht stellen in de private sector. Afgezien hiervan zal het ontwerp voorzieningen treffen voor de veiligheid en bescherming van de aanstaande moeder, tijdens en na de zwangerschap.

De commissie ad hoc is ingesteld op een plenaire meeting van de Staatsraad waarbij de ontwerpwetten werden besproken. De bedoelde commissie wordt geleid door het staatsraadslid, Ann Kersenhout-Sadi. De Staatsraad is de laatste ‘toetssteen’ in het traject dat een wetsontwerp dient te bewandelen alvorens het bij het parlement terecht komt voor behandeling, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May