Kanhai krijgt uitstel 3 verdachten in 8 december strafproces
31 Jan 2018, 10:29
foto
De president van de Krijgsraad Cynthia Valstein-Montnor wordt geflankeerd door de militaire rechters Mike Cooper en Carlos Li Fo Sjoe. (Foto: Raoul Lith)


De Krijgsraad heeft verschillende zaken in de militaire kamer vandaag uitgesteld naar 27 maart. Op de rol stond de zaak van zeven verdachten. Advocaat Irvin Kanhai vroeg om uitstel voor de zaak tegen zijn cliënten Stephanus Dendoe, Ernst Geffery en Iwan Dijksteel. Tegen alle drie is 20 jaar cel geëist. Hij was niet aan toe gekomen om het pleidooi op papier te zetten. Raadsman Benito Pick heeft wel gepleit voor Edgar Ritfeld en vroeg algehele vrijspraak. De verdachten Wim Carbière en Orlando Heidanus zijn niet komen opdagen en hadden ook geen advocaat. Auditeur-militair Roy Elgin vroeg het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren in de zaak tegen Ruben Rozendaal, die overleden is.

Raadsman Pick is niet te spreken over dat Ritfeld op de verdachtenlijst staat, terwijl het duidelijk is dat hij niks te maken heeft met de 8 decembermoorden. De auditeur-militair heeft ook vrijspraak tegen hem geëist. Pick stelde dat zijn cliënt al jarenlang gebukt gaat door de beschuldiging, terwijl er helemaal geen bewijs is tegen hem. Hij vroeg om deze kwestie zo snel mogelijk tot een eind te brengen.

De Krijgsraad onder leiding van Cynthia Valstein-Montnor merkte op dat de verdachten Carbiere en Heidanus blijkbaar geen gebruik willen maken van hun recht van pleidooi. Tegen Carbiere en Heidanus heeft Elgin vrijspraak geëist. Over de vraag van Elgin om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren in de zaak tegen Rozendaal, zal de Krijgsraad officieel een besluit nemen. Indien een verdachte overlijdt, wordt de zaak niet verder behandeld.

De zitting heeft vandaag kort geduurd omdat vijf van de zaken niet inhoudelijk zijn behandeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May