Pleidooi Truideman in zaak-Boerenveen; uitleg alarmplan
31 Jan 2018, 02:24
foto
Raadsman van Etienne Boerenveen, Frank Truideman. (Foto: Raoul Lith)


Raadsman Frank Truideman heeft tijdens zijn pleidooi in het 8 december strafzaak dinsdag betoogd dat zijn cliënt, Etienne Boerenveen, niet op de hoogte was van een plan om mensen op te pakken en te vermoorden. Hij was geen lid van de 'groep van 16' en maakte ook geen deel uit van het Militair Gezag. "Indien vanwege het uiterst geheime karakter van het draaiboek zelfs de waarnemend bevelhebber niet eerder was geïnformeerd, dan is het evident dat de onder hem dienende commandanten in ieder geval buiten de harde kern van planberamers zijn gehouden," stelde Truideman.

Garnizoenscommandant Horb, meerdere van Boerenveen, maakte in de nacht van 7 op 8 december met hem contact en gaf de instructie om het alarmplan in werking te stellen met het oog op een dreigende coup met de gelijktijdige mededeling dat op dat moment reeds verdachte personen werden opgepakt, zei Truideman. Op 8 december 1982 werd ook de regering onder leiding van premier Henry Neijhorst door de bevelhebber geïnformeerd, dat coupplannen waren ontdekt en dat het noodzakelijk was geweest om in de afgelopen nacht een aantal verdachte coupplegers op te pakken.

Het in werking stellen van het alarmplan is een gebruikelijke instructie in geval van dreigende calamiteiten, stelde de advocaat. "Die verklaring is ten zeerste aannemelijk te achten, nu deze strookt met de functie en de verantwoordelijkheid van zowel de opdrachtgever als van cliënt, en voorts in begrijpelijke relatie is te brengen met de toen ontstane situatie. Bovendien wordt zowel het instellen van het alarmplan an sich bevestigd in het dossier, als de directe betrokkenheid daarbij van cliënt, door verschillende getuigen. De verdediging ziet aanleiding om er uitdrukkelijk op te wijzen dat het geven van die opdracht aan cliënt niet met zich meebrengt dat hij van de diepere achtergronden van de gebeurtenissen en van hetgeen er later zou gebeuren, weet zou hebben gehad," bracht de raadsman naar voren.

Boerenveen heeft in lijn met het hem gegeven bevel de commandanten van Albina, Nickerie en Zanderij gebeld om hen allen aldus te instrueren. Daarna is hij naar zijn standplaats gereden, de Memre Boekoe Kazerne, om zelf het alarmplan voor groot Paramaribo in werking te stellen. Dat hield onder meer in het beveiligen van de nutsbedrijven. Ook is daarbij de order tot consignatie van de manschappen gegeven, legde Truideman uit.

"Het alarmplan werd dus niet in werking gesteld om mensen te doden, maar om voorbereid te zijn op een dreigende contra coup. Tegen de achtergrond van de situatie in het land in 1982 kan men niet volhouden, dat het voor cliënt direct inzichtelijk moet zijn geweest dat de verhalen over een hernieuwde staatsgreep op onwaarheid berustten, en dat hij had moeten doorzien dat het in werking stellen van het alarmplan een dekmantel, een coverstory, was. Het is, integendeel, alleszins begrijpelijk – ook vanuit zijn functie als beroepsmilitair – dat hij de hem gegeven bevelen heeft uitgevoerd, en geen argwaan heeft gekoesterd tot hem meer duidelijk was geworden. Maar toen was het kwaad al geschied," voerde Truideman aan.

Boerenveen ontkent stellig en met klem dat hij op welke wijze dan ook kennis heeft gedragen van de gebeurtenissen die zich in Fort Zeelandia hebben voltrokken. Hij is niet betrokken geweest bij besprekingen of vergaderingen waarbij plannen zijn besproken aangaande het opbrengen, laat staan het ombrengen van de slachtoffers. Hij is evenmin betrokken geweest bij enig onderdeel van de uitvoering van die handelingen, benadrukte de advocaat. De auditeur-militair heeft 20 jaar cel geëist tegen Boerenveen. Truideman heeft integrale vrijspraak van zijn cliënt gevraagd.

Het pleidooi van advocaat Frank Truideman kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Pleidooi_advocaat_Truideman._.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May