Kanhai vraagt Krijgsraad OM niet ontvankelijk te verklaren
29 Jan 2018, 12:13
foto
Advocaat Irvin Kanhai (rechts) en zijn collega Aryan Ramlakhan op de zitting van de Krijgsraad. (Foto: Raoul Lith)


Irvin Kanhai, raadsman van toenmalige militaire leider Desi Bouterse, heeft een langdurig pleidooi gehouden vandaag op de zitting van de Krijgsraad om zijn cliënt vrij te pleiten van de ten laste legging van vijftienvoudige moord op 8 december 1982. Kanhai vroeg de Krijgsraad niet mee te gaan met de eis van de auditeur-militair Roy Elgin. Er is twintig jaar cel geëist tegen Bouterse, die nu president is van Suriname. De Krijgsraad werd gevraagd om het Openbaar Ministerie (OM) niet ontvankelijk te verklaren.

Kanhai gaf een historisch overzicht van de rol van Nederland in Suriname. Hij beschuldigde Nederland van inmenging in Surinaamse aangelegenheden. Ook de Binnenlandse Oorlog zou zijn gefinancierd door Nederland. De media in Suriname hebben volgens de advocaat 'slaafs' meegedaan aan de 'hersenspoeling' van de samenleving.

De advocaat van Bouterse bleef erbij dat de 8 decemberslachtoffers bezig waren met een coup. Hij deelde mee dat er een invasie gepland was. Hij stond lang stil bij hun rol om de toenmalige regering ten val te brengen. Kanhai zei dat de slachtoffers hoog verraad hebben gepleegd. Hij citeerde diverse personen, documenten en berichten om zijn bewering kracht bij te zetten. Kanhai ging uitgebreid in op verklaringen van getuigen. Hij wilde hiermee aantonen dat Bouterse niet aanwezig was in Fort Zeelandia toen de moorden werden gepleegd. Hij leverde ook heftige kritiek op het Openbaar Ministerie. Jim Hok, voorzitter van de PALU, woonde de zitting van de Krijgsraad ook bij.

(Later meer over het pleidooi van de advocaat).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May