Binnen drie jaar bromfietscertificaat verplicht
27 Jan 2018, 00:53
foto
Zarella Hunte, best geslaagde van de eerste groep met een bromfietscertificaat. (Foto: Leroy Troon)


De eerste dertien geslaagden hebben vrijdag hun bromfietscertificaat ontvangen. In drie jaar tijd moet iedereen die een bromfiets bestuurt, een certificaat hebben. Wie al een rijbewijs heeft voor een auto, hoeft geen extra examen af te leggen. Die hoort de verkeersregels te kennen.

“We hebben in de afgelopen drie jaar gemerkt dat bromfietsers een kwetsbare groep zijn van de verkeersongevallen met dodelijke afloop”, concludeert waarnemend korpschef Antonio Chin. “We hopen hiermee deze kwetsbare groep een handreiking te geven, door haar voldoende kennis te geven van de verkeersregels om zo veilig en verantwoord deel te nemen aan het verkeer”.

Chin gaf aan dat de focus gelegd op verkeersongevallen met een dodelijke afloop. In 2015 zijn 59 verkeersdoden genoteerd, van wie 21 bromfietsers. Dat is 35,3% In 2016: 74 verkeersdoden, van wie 31 bromfietsers. Dat is 42%. Afgelopen jaar is van de 84 verkeersdoden, 21 bromfietsers (25%). Van 2015 t/m 2017 is gemiddeld 33.6% van de doden, bromfietsers.

In het jaar 2014 had het Korps Politie Suriname alle voorbereidingen getroffen om het bromfietscertificaat in Nickerie te introduceren. Toen is het project niet doorgegaan. Nu is bij Staatsbesluit de bromfietscertificering wettelijk vastgesteld. Wie 16 jaar is en wenst deel te nemen aan het verkeer als bromfietsbestuurder, moet een certificaat hebben. Er moet een theoretische toets worden afgelegd.

Migalda Kolf, lid van de werkgroep bromfiets certificering, zegt in gesprek met journalisten dat er een overgangsperiode is van drie jaar. Iedereen die dus een bromfiets wil besturen hoort in de tussentijd in het bezit te zijn van een bromfietscertificaat. Daarna is het rijden zonder certificaat verboden.

Over ongeveer twee weken is de afdeling op de Nieuwe Haven klaar om twee middagen in de week examens af te nemen. Ongeveer twintig kandidaten kunnen per dag worden afgewikkeld. Het lesmateriaal is op de afdeling verkrijgbaar en na registratie op de website van de politie, kan het lesmateriaal gedownload worden en ook een examen datum verkregen worden. “U mag naar een rijschool gaan maar dit is meer een zelfstudie examen,” zegt Kolf. “Er zijn legaal geregistreerd 79.000 bromfietsen.

Voor deelname aan het examen is nodig: een doktersverklaring, een uittreksel, SRD 50 en twee pasfoto’s. Zarella Hunte, best geslaagde van de eerste groep certificaathouders, zegt aan Starnieuws heel blij te zijn met de certificering en het systeem dat gehanteerd wordt om examens af te leggen. “Maar ons rijgedrag ligt niet aan een systeem, maar aan onszelf. Dit is wel een goede stap om mensen bewuster te maken van de regels die het verkeer veilig moeten houden”.

Leroy Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May