Vrouwen Nickerie blij met cursus plantvermeerdering
27 Jan 2018, 08:17
foto
De vrouwen met hun certificaat plantvermeerdering. 33 vrouwen hebben de training gevolgd.


Plattelandsvrouwen in Nickerie hebben geleerd om te planten in potten en petflessen. Dit wijkt af van de traditionele manier van planten. Zij hebben een training gevolgd in plantvermeerderingstechnieken om uit hun achtergestelde positie te komen.

“Door deze manier zijn de planten minder onderhevig aan weersinvloeden en ziekten”, vertelt Nandenie Kapoerchan, medewerker van Bureau Genderaangelegenheden (BGA) in Nickerie. Ook hebben de vrouwen geleerd om aan organische plantvermeerdering te doen en met milieuvriendelijke technieken te composteren. Tijdens de training is hen ook genderinformatie bijgebracht.

De training is verzorgd door BGA Nickerie van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Tot de deelnemers behoorden vrouwen in de Westelijke polders van het district Nickerie: 33 vrouwen, onder wie gepensioneerden die zowel bloemen als groenten planten voor de verkoop, fruit- en groentetelers en vrouwen die planten als hobby hebben en ook wat erbij verdienen. In dit gebied is er een tekort aan werkgelegenheid.

Het district Nickerie is bij uitstek een agrarisch gebied, waar veel aan landbouw wordt gedaan. Daarom is in overleg met LVV besloten om een training te verzorgen die betrekking heeft op planten en het vermeerderen van plantmateriaal”, zegt BGA-medewerkster Kapoerchan. Uit gesprekken met LVV is onder meer gebleken dat er behoefte is aan goed en gedegen plantmateriaal.

Het idee voor het verzorgen van deze training kreeg vastere vormen, nadat een delegatie van het BGA in juni 2017 een werkbezoek bracht aan districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh van Nickerie. Bij die gelegenheid werd ook gesproken over de mogelijkheden voor het opzetten en bijhouden van een kruidentuin en de verdere verwerking en afzet van landbouwproducten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May