Venezuela: Maduro gereed voor vervroegde verkiezingen
24 Jan 2018, 10:27
foto
President Nicolas Maduro zegt dat hij het besluit van de Constituerende Vergadering om vervroegde verkiezingen te houden, verwelkomt. (Foto: AFP)


De pro-regering Constituerende Vergadering van Venezuela heeft vóór het einde van april nieuwe verkiezingen opgedragen. President Nicolas Maduro heeft duizenden van zijn supporters tijdens een bijeenkomst verteld dat hij bereid is om voor nog een termijn van zes jaar te gaan.

"Het is de juiste beslissing: het imperialisme en het recht hadden plannen om de economie over te nemen", zei Maduro. De oppositie is verzwakt en verdeeld en veel van de belangrijkste potentiële uitdagers van de president zitten in zelfopgelegde ballingschap of in de gevangenis.

Maar de voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles zei dat de regering zo onpopulair was dat zij de stemming kon verliezen. "De regering en haar leiders irriteren de meerderheid van de Venezolanen," tweette hij en spoorde de oppositie aan zich te verenigen om de democratie te redden.

Capriles kan niet deelnemen in de presidentsverkiezingen, omdat hij in april vorig jaar voor vijftien jaar is verbannen uit de openbare dienst voor het verkeerd beheren van openbare middelen als gouverneur van de deelstaat Miranda. Hij ontkent elk vergrijp en zegt dat de aanklacht politiek gemotiveerd was.

Maduro zei dat de presidentiële stemming zou doorgaan "met of zonder de oppositie".
De voormalige spreker van de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering, Henry Ramos Allup, zei dat het besluit om vroegtijdige verkiezingen te houden, een vergelding is van de recente sancties die de Europese Unie heeft getroffen tegen hoge overheidsfunctionarissen. Hij beschuldigde de regering van het gebruik van de legitieme macht van het volk door de oprichting van de Constituerende Vergadering die de Nationale Vergadering effectief op een zijspoor heeft gezet. De oppositie had de verkiezing voor de grondwetgevende vergadering geboycot.

Venezuela worstelt al enkele jaren met een tekort aan basisproducten, waaronder voedingsproducten en medicijnen. Maduro zegt dat buitenlandse naties, en met name de Verenigde Staten en Spanje, een campagne voeren om de socialistische regering van het land omver te werpen.

De oppositie beschuldigt corruptie en het beleid van de Socialistische Partij, die sinds 1999 aan de macht is, voor het ongebreideld geweld en de ineenstorting van de economie.

Maduro werd in april 2013 gekozen als opvolger van zijn mentor, wijlen Hugo Chavez, die aan kanker stierf. Hij heeft er bij de Nationale Kiesraad van Venezuela op aangedrongen om "de vroegst mogelijke datum vast te stellen" om de verkiezingen te houden. "Laten we het afronden, de presidentsverkiezing winnen en een einde maken aan de imperialistische dreiging", zei hij tegen zijn aanhangers in de hoofdstad Caracas. "Als het aan mij lag, zouden de verkiezingen de volgende zondag plaatsvinden."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May