Weah beëdigd als president van Liberia
23 Jan 2018, 06:06
foto
Liberia's nieuwe president George Weah heft zijn hand tijdens de beëdigingsceremonie in het Samuel Kanyon Doe Sports Complex in de hoofdstad Monrovia. (Foto's: Reuters)


George Weah, de voormalige internationale voetbalster die vorige maand het presidentschap van Liberia won, heeft een hardhandig optreden tegen endemische corruptie beloofd. Hij is gisteren, maandag, beëdigd.

Duizenden uitbundige supporters, regionale presidenten en hoogwaardigheidsbekleders zaten opgepropt in een stadion in de hoofdstad Monrovia om te kijken hoe Weah de eed aflegde. Weah komt uit de sloppenwijken van de stad en is erin geslaagd om één van Afrika's grootste voetballers te worden.

Als voormalig spits van AC Milan en Paris St Germain en speler van het jaar in 1995, was King George, zoals zijn fans hem noemden, geen onbekende met toejuichende menigten in drukke stadions. Maar hij was zich ook bewust van de enorme obstakels die hem te wachten staan toen hij de Nobelprijswinnaar Ellen Johnson Sirleaf verving in Liberia's eerste vreedzame machtswisseling in zeven decennia.

"Het zal mijn taak zijn om deze natie te leiden van verdeeldheid naar eenheid. Ik zal je niet teleurstellen," beloofde Weah de menigte. De 51-jarige Weah heeft vorige maand groots gewonnen dankzij de zware steun van jongeren en armen.

Gekleed in vloeiende witte Afrikaanse gewaden, beloofde hij zijn belangrijkste campagnebeloften waar te maken. Hij noemde de aanpak van misdrijven, waarin zijn voorganger tijdens zijn twaalfjarige ambtstermijn heeft gefaald. "Ik geloof dat de meest effectieve manier om de armen rechtstreeks te beïnvloeden en de kloof tussen arm en rijk te verkleinen, is ervoor te zorgen dat publieke middelen niet in de zakken van overheidsfunctionarissen verdwijnen," zei hij.

Liberia, gesticht door bevrijde Amerikaanse slaven, is de oudste moderne republiek van Afrika. Maar het is geplaagd door jaren van onrust en bloedvergieten, waaronder twee burgeroorlogen in de jaren tachtig en negentig, die berucht waren om hun wreedheid en gebruik van kindsoldaten.

Johnson Sirleaf kreeg de eer om vrede te stichten na die oorlog, maar werd bekritiseerd omdat zij faalde om corruptie aan te pakken of om Liberianen uit de armoede te halen.

De ceremonie werd bijgewoond door de presidenten van Gabon, Ghana, Togo, Sierra Leone, Guinee, de Republiek Congo, Senegal, Mali en Burkina Faso.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May