Coalitie vraagt om beschermende maatregelen
11 Feb 2011, 01:50
foto


De coalitie roept de regering op om de beschermende maatregelen voor de sociaal zwakkeren en de stimulerende voor de nationale productie uit te voeren en waar nodig uit te breiden. Dit is vervat in een motie die rond middernacht met 31 stemmen vóór en 12 tegen, werd aangenomen. De motie van de oppositie, waarin gevraagd wordt om de ‘government-take’ onmiddellijk terug te draaien werd verworpen door de coalitie.

De twee moties waren het sluitstuk van vier marathonvergaderingen die De Nationale Assemblee belegde over de financieel-economische situatie. Rond tien voor twaalf was assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons onverbiddelijk. Coalitie én oppositie kregen twee minuten de tijd om de motie aan te bevelen. Voor stemmotivatie was er 1 minuut aan beide zijden. Klokslag 12 uur werd de vergadering verdaagd. Op de agenda staat nog het huisvestingsbeleid.

Intensief overleg
De coalitie vraagt de regering in haar motie om intensief met de gemeenschap en De Nationale Assemblee te overleggen bij de voorbereiding van de rest van het Structureel Verbeterings Programma. De bevolking moet uitleg krijgen over de noodzaak van de inkomsten verhogende maatregelen in relatie tot de financieel-economische situatie. De coalitie ondersteunt de regering ten volle in het ingezet beleid ter verbetering van de financieel-economische situatie van ons land, dat moet leiden tot verhoging van welvaart en welzijn van alle burgers.

In de motie wordt aangegeven dat de regering meer inkomsten verhogende maatregelen zal uitvoeren. De coalitie heeft in haar overweging meegenomen dat de aangekondigde maatregelen niet in werking zijn getreden en ook niet in werking kunnen treden zonder de goedkeuring van De Nationale Assemblee. Hoewel de aangekondigde maatregelen van de regering nog niet goedgekeurd is door het parlement, wordt de samenleving nu reeds in beroering gebracht.

Geen andere keus
De coalitie neemt in aanmerking dat het door de regering aangekondigde pakket van maatregelen voor de bevolking ingrijpend is. Deze zijn volgens de regering echter nodig om de financieel-economische situatie gezond te krijgen. “In de debatten is aangegeven dat de sociaal zwakkeren in de samenleving moeten worden beschermd tegen negatieve effecten van de genomen en te nemen maatregelen”. De coalitie merkt op dat de regering door haar antwoord voldoende heeft aangetoond dat terugdraaien van de ‘government-take’ meer nadelen dan voordelen heeft voor de samenleving.

De coalitie stelt vast dat “ons land in de laatste twee regeerperioden niet of nauwelijks is voorbereid op economische zelfstandigheid, hetgeen blijkt uit onder andere de achteruitgang in onze productie, met name in de agrarische sector. Dat door onverstandige beslissingen van de regering in 2009 en begin 2010 de financiële positie van de staat ernstig achteruit is gegaan, waardoor op maandbasis grote kastekorten zijn ontstaan”.

Misleiding
Fractieleider van het Nieuw Front, Radjkoemar Randjietsingh, protesteerde heftig ertegen dat de laatste twee regeerperioden de productie achteruit zou zijn gegaan. “Dit is onjuist en misleidend. Er is juist vertrouwen opgebouwd in de afgelopen tien jaar in de economie. Volgens Randjietsingh is de productie juist gestimuleerd en grote vooruitgang geboekt in de agrarische sector.

Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) noemde de motie van de oppositie ‘waardeloos’ en hoort volgens hem in de prullenbak thuis. De politicus wees erop dat in de overwegingen de gevolgen van de maatregelen worden bekritiseerd en in het besluit wordt de regering gevraagd wat de gevolgen zijn. “De oppositie blundert”, aldus Vishnudatt. Niemand kon, gezien de tijdsbeperking, verder ingaan op de moties. Die motie van de coalitie werd aangenomen terwijl die van de oppositie verworpen verworpen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May