Macron: Nieuwe 'Silk Road' geen eenrichtingsverkeer
08 Jan 2018, 16:10
foto
De Franse president Emmanuel Macron tijdens zijn toespraak in Daming Palace in Xian in de Chinese provincie Shaanxi. (Foto: Reuters)


De Franse president Emmanuel Macron heeft vandaag, maandag, gezegd dat China en Europa samen zouden moeten werken aan het 'Belt and Road'-initiatief van Beijing. Het project is gericht op het bouwen van een hedendaagse ‘Silk Road –zijderoute’ waarvan hij zei dat het “geen eenrichtingsverkeer" mag zijn.

"De oude zijderoute was nooit alleen Chinees," vertelde Macron aan een publiek van academici, studenten en zakenlieden in Xian, een oostelijk vertrekpunt van de oude zijderoute. "Per definitie kunnen deze wegen alleen worden gedeeld. Als het wegen zijn, kunnen ze geen eenrichtingsverkeer zijn, " zei hij.

Het Belt and Road-project is in 2013 onthuld en is gericht op het verbinden van China over land en zee met Zuidoost-Azië, Pakistan en Centraal-Azië, en verder met het Midden-Oosten, Europa en Afrika.

De Chinese president Xi Jinping heeft US$ 124 miljard toegezegd aan het plan tijdens een top in mei. Maar in Westerse hoofdsteden heeft zijn plan vermoedens opgewekt dat het meer de bedoeling is om Chinese invloeden te laten gelden dan de belofte van Beijing om welvaart te verspreiden.

Ook in Suriname is de ‘One Belt, One Road’, het OBOR-project gepromoot. In december vorig jaar heeft de Chinese Ambassade in Paramaribo gezegd dat het project talloze investeringsmogelijkheden biedt voor Surinamers in China en omgekeerd. Ook ambassabeur Arnold Halfhide stelde dat Suriname geografisch “erg gunstig en strategisch” ligt op de schouder van Latijns-Amerika. “We zien onszelf als brug tussen Latijns-Amerika en de Caribische regio. En als hub voor alles in de toekomst zoals luchtverbinding, productie unit of vrijhandelszone.”

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ziet het ook zitten met het OBOR-project. Volgens hem zou een Oost-Westverbinding (Frans-Guyana via Suriname naar Guyana) en een wegverbinding Suriname-Brazilië een zeer efficiënte ‘Belt en Road’ vormen voor de regio. Deze weg kan ook een substantiële lange termijn voordelen bieden aan particuliere investeerders onder het publiek-privaat partnerschap. “Evenzo kan een energiecorridor die Suriname verbindt met zijn buurlanden goedkope energie bieden aan de buurlanden.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May