Een willekeurige openbare veiling in Nickerie
08 Jan 2018, 00:58
foto


Op zaterdag 6 januari 2018 om 12.00 uur wordt in een van de zalen van Hotel Residence Inn een openbare veiling gehouden. Ondernemend Nickerie is uitgelopen om te bieden op perceel nummer 23 en 24. De bank heeft een pelmolen en een woning op de veiling gezet, omdat de opgelopen achterstanden niet aangezuiverd zijn.

Voordat de veiling in de stampvolle zaal gaat beginnen, verklaart de notaris dat er aan overdrachtsbelasting 12 % verschuldigd zal zijn, de percelen worden apart geveild en daarna gezamenlijk en er zal meteen 10% na bieding door de koper aanbetaald moeten worden en waarbij de uiteindelijke gunning door de bank op 5 februari 2018 zal plaatsvinden.

Uit de zaal wordt gevraagd op welke van de genoemde percelen er een fabriek (pelmolen) aanwezig is. De notaris zegt meteen dat hij 2 percelen gaat veilen en niet weet wat erop staat. Hij is niet wezen kijken en draagt dus van niets kennis. Tevens zegt de notaris, dat het hem onbekend is wat er geveild zal worden. Na geroezemoes en vragende blikken in de zaal, worden dezelfde vragen in andere formulering wederom aan de notaris gesteld.

De notaris meldt nogmaals en deze keer expliciet, dat het hem niet bekend is wat er geveild zal worden en weet alleen dat percelen geveild zullen worden. Vervolgens wordt uit de zaal aan de notaris nogmaals gevraagd als het hem bekend is, dat het fabriek op de percelen nummer 23, 24 en 25 zijn. De notaris geeft daarop geen antwoord en verwijst voor alle verdere informatie naar de bank.

Ongekend is de constatering, dat de notaris onroerende goederen gaat veilen en ook nog expliciet zegt, dat hij niet weet wat er op de percelen staat in welke staat en toestand ze verkeren en dus geconstateerd mag worden dat er geen enkele recherche en onderzoek door de notaris gepleegd is. Ongekend is ook, dat de notaris voor alle ‘lastige; vragen verwijst naar de bank, die verkoper is op de veiling.

Is er nog enige toezicht op de notaris?
Is het niet dat de notaris op een openbare veiling, zich als onafhankelijke, boven partijen, gepakt en gezakt de te veilen objecten gerechercheerd en onderzocht moet hebben?
Wie zal de kat de bel aanbinden en proberen om heilige huisjes in te trappen?
Zolang de notaris zich als verlengstuk van de bank gedraagt, blijven we als burgers overgeleverd.

Om 12.25 uur wordt de hamer door de stuntelende veilingmeester geslagen en de teller is blijven steken op SRD 3.950.000. Beide percelen zijn geveild in afwachting van een mogelijke toewijzing door de bank aan de kopers.

Roy Nanhkoesingh
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May