Schoolvervoer eerste schooldag van het jaar weer plat
05 Jan 2018, 00:00
foto
De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) voert voor de zoveelste keer actie. (Archieffoto)


De Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS) heeft de tariefverhoging die maanden geleden is overeengekomen niet ontvangen. Dit houdt in dat vanaf vrijdag de schoolbussen niet zullen rijden en de boten niet zullen varen. Radjesh Orie, secretaris van de OBS stelt dat de leden dit besluit hebben genomen tijdens een druk bezochte algemene ledenvergadering. Minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er geen conflict is tussen de regering en OBS.

Miranda haalt aan dat enkele zaken nog administratief worden uitgezocht. Mensen ontvangen geld zonder dat de trajecten die worden aangegeven, daadwerkelijk worden onderhouden. Volgens de bewindsman wordt door een deel van de OBS een politieke agenda afgewerkt. Hij merkt op dat er meer werkwilligen zijn als de organisatie volhardt en in actie blijft.

Orie voert aan dat de leden van de OBS geen geld hebben om brandstof te tanken. Zij zijn niet in staat om te rijden. Zoals in de motie die aangenomen is door de leden staat, moet de vergoeding van december worden betaald op basis van het nieuwe tarief. De leden willen ook een deel van de betaling van het afgelopen jaar met terugwerkende kracht ontvangen. "Er is in december niet eens uitbetaald tegen de oude tarieven. Wij kunnen zo niet verder. Wij plegen steeds roofbouw, maar nu is het genoeg. Mensen kunnen hun bussen niet repareren. Dit geldt ook voor de boothouders die de reparaties aan hun buitenboordmotoren niet kunnen betalen," benadrukt Orie.

De tarieven van de OBS zijnvan 2012, terwijl de brandstofprijs fors is gestegen en de SRD in waarde is gedaald. De banken willen ook geen kredieten verstrekken aan de bus- en boothouders omdat ze een reçu van de overheid niet betrouwbaar vinden, zegt Orie. Door de actie van de OBS worden vooral kinderen uit de districten en het binnenland gedupeerd. Het gaat om duizenden leerlingen die afhankelijk zijn van vervoer van de OBS.

In november is er een onderhoud geweest met minister Miranda, die volgens Orie heeft aangegeven dat het onderzoek nog niet af is. Commewijne is rond, maar volgens de minister is gebleken dat er veel misstanden zijn. Hij heeft aangegeven dat er niet betaald zal worden voor zaken die niet rechtmatig hebben plaatsgevonden. Orie voert aan dat om het rapport is gevraagd, maar tot nu toe is dit niet ontvangen. Hij merkt op dat de regering ruimte had tot december om alles af te ronden. Dit is niet gebeurd, ondanks dat drie keer uitstel is gegeven aan de regering.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May