Brazilië zet belangrijkste diplomaat Caracas uit
27 Dec 2017, 10:31
foto
President Nicolas Maduro zegt dat Brazilië de wet heeft overtreden. (Foto's: Reuters)


Brazilië heeft de belangrijkste diplomaat van Venezuela in Brazilië, Gerardo Delgado, uitgeroepen tot persona non grata. De stap komt dagen na het besluit van Venezuela om de ambassadeur van Brazilië, Ruy Pereira, uit te zetten.

Venezuela motiveerde zijn beslissing en zei dat Brazilië illegaal had gehandeld door zijn voormalige linkse president, Dilma Rousseff, af te zetten. Caracas heeft zaterdag ook de zaakgelastigde van Canada uitgezet op beschuldiging dat hij zich bemoeide met binnenlandse aangelegenheden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Canada trof maandag represaillemaatregelen en kondigde aan dat ambassadeur Wilmer Barrientos Fernández, die al in het buitenland was, niet mocht terugkeren. Ook de zaakgelastigde van Venezuela, Ángel Herrera, is ook gevraagd om te vertrekken.

De betrekkingen met Brazilië zijn verslechterd sinds president Michel Temer vorig jaar is aangetreden, nadat het Congres Rousseff had ontslagen voor fiscale onregelmatigheden. President Nicolás Maduro heeft haar afzetting beschreven als "een rechtse staatsgreep".

Het hoofd van Venezuela's machtige constituerende vergadering, Delcy Rodriguez, zei zaterdag dat "de diplomatieke betrekkingen met Brazilië niet hersteld zullen worden totdat de regering de constitutionele orde die het effectief heeft verbroken, herstelt". De Braziliaanse regering zei dat de stap "weer eens het autoritaire karakter toonde van het bestuur van president Maduro".

Brazilië en Canada zijn beide uitgesproken critici van Maduro geworden. Ze beschuldigen zijn socialistische regering van het dwarsbomen van de oppositie en het schenden van mensenrechten. Canada heeft enkele maanden geleden sancties opgelegd aan hoge Venezolaanse functionarissen.

Canada en Brazilië zijn onder vele landen die kritiek hebben geleverd op het besluit van Maduro om een constituerende vergadering bijeen te roepen, die de nationale vergadering waarin de oppositie de meerderheid had, heeft vervangen. De aankondiging van de constituerende vergadering had geleid tot massale straatprotesten, waarbij meer dan 120 mensen in vier maanden zijn gedood.

De oppositie heeft in juli de stemming geboycot en heeft ook een onofficiële referendum gehouden waarin ze zeiden dat meer dan zeven miljoen Venezolanen tegen de grondwetgevende vergadering hadden gestemd.

De zesjarige termijn van Maduro loopt af in 2019. Hij zal volgend jaar voor een nieuw zittingstermijn gaan. Venezuela heeft één van de hoogste inflatiecijfers ter wereld en lijdt al jarenlang onder een tekort aan basisgoederen, waaronder medicijnen.

De regering geeft de schuld aan een economische blokkade onder leiding van de Verenigde Staten, evenals een scherpe daling van de internationale olieprijs, de belangrijkste export.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May