China stopt export olieproducten naar Noord-Korea
26 Dec 2017, 18:24
foto
Een werker loopt langs de olie-installaties in Wuhan in de Chinese provincie Hubei. (Foto: Reuters)


China heeft in november geen olieproducten geëxporteerd naar Noord-Korea, tonen Chinese douanegegevens. Deze handeling is buiten de sancties die de Verenigde Naties eerder dit jaar heeft opgelegd aan het geïsoleerde land. De VN-lidstaten hebben hun aardolie-exporten naar Pyongyang beperkt.

De handeling van China heeft alles te maken met de spanningen die opnieuw zijn opgelaaid over de lopende nucleaire en raketprogramma's van Noord-Korea, die al jaren in strijd zijn met VN-resoluties. Vorige week heeft de VN Veiligheidsraad nieuwe beperkingen opgelegd aan de handel met Noord-Korea, waaronder het beperken van olieproductverzendingen tot slechts 500.000 vaten per jaar.

Beijing heeft in november ook geen ijzererts, kolen of lood uit Noord-Korea geïmporteerd. November was de tweede volle maand sinds de VN de laatste handelssancties heeft opgelegd. China is de belangrijkste bron voor de brandstof van Noord-Korea. Het heeft vorige maand totaal geen benzine, vliegtuigbrandstof, diesel of stookolie naar zijn geïsoleerde buurman, geëxporteerd, blijkt uit gegevens van de Algemene Administratie van Douane.

November was de tweede opeenvolgende maand dat China geen diesel of benzine naar Noord-Korea heeft uitgevoerd. De laatste keer dat China totaal geen de vliegtuigbrandstoftransporten naar Pyongyang deed, was in februari 2015. "Dit is een logisch gevolg van het aanscherpen van de verschillende sancties tegen Noord-Korea", zegt Cai Jian, een expert over Noord-Korea aan de Fudan University in Shanghai. De aanscherping "weerspiegelt China's standpunt", zei hij.

De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, zei dat ze geen details had over de export van olieproducten. "In beginsel heeft China consequent volledig, correct, nauwgezet en strikt de resoluties van de VN-Veiligheidsraad aangaande Noord-Korea nageleefd. We hebben al een aantal effectieve besturingsmechanismen en methoden vastgesteld ", zei ze op een reguliere briefing op dinsdag, zonder verder uit te wijden.

Sinds juni heeft het staatsbedrijf China National Petroleum Corp (CNPC) de verkoop van benzine en diesel aan Noord-Korea stopgezet, uit vrees dat het niet zou worden betaald voor zijn producten, meldde Reuters eerder. De zet van Beijing om de kranen volledig uit te draaien, is zeldzaam.

China schortte in maart 2003 de olievoorraden op naar Noord-Korea gedurende drie dagen nadat Pyongyang een raket in wateren tussen het Koreaanse schiereiland en Japan had afgevuurd. Het is onbekend of China nog steeds ruwe olie verkoopt aan Pyongyang. Beijing heeft zijn ruwe olie-exporten naar Noord-Korea al enkele jaren niet bekendgemaakt.

Volgens bronnen uit de sector levert China nog steeds ongeveer 520.000 ton, ofwel 3,8 miljoen vaten, per jaar aan Noord-Korea via een verouderde pijplijn. Dat is iets meer dan 10.000 vaten per dag. Tegen de huidige prijzen is die hoeveelheid goed voor ongeveer US$ 200 miljoen dollar per jaar. Noord-Korea haalt ook een deel van zijn olie uit Rusland.

De Chinese export van maïs naar Noord-Korea is in november ook teruggelopen met 82 procent dan een jaar eerder, tot 100 ton, de laagste sinds januari. De uitvoer van rijst daalde met 64 procent naar 672 ton, de laagste sinds maart.

De handel tussen Noord-Korea en China is het afgelopen jaar vertraagd, vooral nadat China in februari de aankoop van steenkool had verboden. In november bedroeg de handel van China met Noord-Korea US$ 388 miljoen, één van de laagste maandelijkse volumes dit jaar.

China heeft zijn oproep aan alle landen hernieuwd om constructieve inspanningen te leveren om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen, en drong aan op het gebruik van vreedzame middelen om problemen op te lossen. Maar de spanningen laaiden op 29 november weer op nadat Noord-Korea zei dat het een nieuwe intercontinentale ballistische raket had getest die het Amerikaanse vasteland binnen het bereik van zijn kernwapens plaatste.

Ondertussen is de Chinese uitvoer van petroleumgas naar Noord-Korea, dat wordt gebruikt voor het koken, in november met 58 procent gestegen naar 99 ton. De export van ethanol, die kan worden omgezet in een biobrandstof, is 82 procent gestegen tot 3.428 kubieke meter.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May