Kerstnachtmis: Paus pleit voor migranten
25 Dec 2017, 09:54
foto
Veel migranten zijn gedwongen te vluchten voor leiders die geen probleem zien in het vergieten van onschuldig bloed, zei paus Franciscus in zijn boodschap tijdens de kerstnachtmis. (Foto: AFP)


Paus Franciscus heeft er tijdens de kerstnachtmis bij de rooms-katholieken op aangedrongen om de benarde toestand van miljoenen migranten "die vanuit hun land zijn verdreven" niet te negeren. De paus vergeleek ze met Maria en Jozef en vertelde het Bijbelse verhaal over hoe zij van Nazareth naar Bethlehem reisden, maar geen plaats vonden om te verblijven.

Hij heeft de verdediging van migranten over de hele wereld tot een belangrijk thema van zijn pausdom gemaakt. De paus zal zijn traditionele "Urbi et Orbi" ("naar de stad en de wereld") kersttoespraak vandaag houden. "Er zijn zoveel andere voetstappen verborgen in de voetsporen van Jozef en Maria", vertelde hij aan aanbidders die zich op 24 december in de Sint-Pietersbasiliek verzamelden.

"We zien de sporen van miljoenen mensen die er niet voor kiezen om weg te gaan maar, verdreven van hun land, hun dierbaren achterlaten." Paus Franciscus, de leider van ongeveer 1,2 miljard rooms-katholieken, is zelf de kleinzoon van Italiaanse migranten. Hij zei dat veel van de huidige vluchtelingen vluchtten voor leiders die "geen probleem zien in het vergieten van onschuldig bloed".

Er zijn wereldwijd meer dan 22 miljoen vluchtelingen. De meest recente grensoverschrijdende instroom van de Rohingya’s die vluchten voor het geweld in Myanmar. De paus heeft Myanmar vorige maand bezocht en heeft later leden van de moslimminderheid ontmoet die hun toevlucht hadden gezocht in het naburige Bangladesh. De paus benadrukte dat het geloof eiste dat buitenlanders overal worden verwelkomd.

Christenen hebben de Mis op kerstochtend gevierd in de Geboortekerk in Bethlehem, gebouwd op de plek waar de traditie zegt dat Maria Jezus heeft gebaard. Er waren dit jaar minder pelgrims dan gewoonlijk in de stad op de Westelijke Jordaanoever. In de afgelopen weken waren er schermutselingen in de stad tussen Palestijnse demonstranten en het Israëlische leger, na de omstreden beslissing van Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël.

Tijdens de nachtmis in Bethlehem veroordeelde de plaatselijke aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa het besluit van president Trump en zei dat Jeruzalem geen stad van vrede kon zijn als mensen werden buitengesloten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May