Venezuela zet diplomaten Brazilië en Canada uit
24 Dec 2017, 02:47
foto
Delcy Rodriguez zegt dat Canada herhaaldelijk heeft bemoeid in interne zaken van Venezuela. (Foto: AFP)


Venezuela heeft de Braziliaanse ambassadeur in Caracas, Ruy Pereira en de Canadese zaakgelastigde Craib Kowalik uitgezet. De voorzitter van de Constituerende Vergadering van Venezuela, Delcy Rodriguez, heeft het besluit aangekondigd.

Rodriguez beschuldigde Canada ervan zich te mengen in de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela en Brazilië van het schenden van de rechtsstaat. Canada heeft enkele maanden geleden sancties opgelegd aan hoge Venezolaanse functionarissen.

Het besluit om ambassadeur Pereira uit te zetten, kan zijn veroorzaakt door de recente klacht van Brazilië dat president Nicolás Maduro "de oppositie voortdurend lastig valt".
De diplomatieke betrekkingen van Venezuela met Brazilië zijn verslechterd sinds de centrumrechtse president van Brazilië, Michel Temer, de linkse leider Dilma Rousseff verving. Maduro heeft haar afzetting beschreven als een “rechtse staatsgreep”.
"Diplomatieke betrekkingen met Brazilië zullen pas worden hersteld als de regering de constitutionele orde herstelt die zij effectief heeft overtreden", zei Rodriguez zaterdag op een persconferentie.

Ze beschuldigde Kowalik ook van "permanente en indringende, grof en vulgair ingrijpen in de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela". De relatie met Canada was maandenlang moeilijk. Ottawa heeft eerder dit jaar sancties opgelegd aan Venezolaanse functionarissen wegens vermeende mensenrechtenschendingen en corruptie.

De minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, zei in november dat de sancties illegaal waren en beschuldigde de Canadese regering van "schandelijke en totale onderwerping aan de regering van Donald Trump".

Canada en Brazilië behoren tot de vele landen die kritiek hebben op het besluit van Maduro om een grondwetgevende vergadering bijeen te roepen, die effectief de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering heeft vervangen. De aankondiging leidde tot massale straatprotesten, waarbij meer dan 120 mensen in vier maanden werden gedood.

De oppositie boycotte de peiling in juli en hield ook een onofficieel referendum waarin ze zeiden dat meer dan zeven miljoen Venezolanen tegen de grondwetgevende vergadering stemden. De Europese Unie en de grote Latijns-Amerikaanse landen hebben gezegd dat ze het nieuwe orgaan niet zullen erkennen.

De Verenigde Staten heeft sancties opgelegd aan Maduro en de regering Trump noemde hem een "dictator". De zesjarige termijn van Maduro loopt af in 2019. Hij zal volgend jaar opnieuw campagne voeren voor een herverkiezing.

De oppositie heeft Maduro en zijn voorganger, wijlen Hugo Chavez, ervan beschuldigd de economie van het land te vernietigen met hun beleid. Venezuela heeft één van de hoogste inflatiecijfers ter wereld en lijdt al jarenlang onder een tekort aan basisgoederen, waaronder medicijnen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May