Organisaties slaan handen ineen tegen tienerzwangerschap
23 Dec 2017, 22:46
foto


Onder het thema 'Bewust Zwanger worden' hebben Stichting Lobi en Stichting Perisur (Perinatale Interventies Suriname) met ondersteuning van de Rotary Club Paramaribo Residence (RCPR) de handen ineengeslagen tegen tienerzwangerschap. Van 15 – 22 december zijn interne sessies gehouden voor de ontwikkeling van een interactief educatief programma.

Dit programma bevordert het maken van weloverwogen keuzen door onder meer leerlingen als onderdeel van het project 'Perisur Rotary Global Grant'. De sessies werden geleid door Inger Aalhuizen, verloskundige beleidsmedewerker bij de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundige (KNOV) en lid adviesgroep Perisur en Kenneth Slijngard, medicus bij Stichting Lobi. De sessies werden bijgewoond door trainers en aspirant trainers van Lobi, leden van de jongerenarm van Lobi en verloskundigen van Perisur.

In Suriname vinden er jaarlijks gemiddeld 10.000 geboorten plaats waarvan 18% afkomstig is van tienermoeders (jonger dan 20 jaar). Een op de vijf baby’s wordt geboren met een complicatie zoals, vroeggeboorte, laag geboortegewicht of doodgeboorte. Het risico op deze ongunstige geboorte-uitkomsten is veel groter onder tienermoeders. Voor de eerste keer je kind zien en vasthouden is een heel mooi en bijzonder moment. De blijdschap kan alleen maar toenemen als het kind ook nog gezond is en goede ontwikkelingskansen heeft. Daarom brengt ouderschap ook heel veel verantwoordelijkheden met zich mee. Er zijn nog allerlei risico’s aanwezig vóór, tijdens en na de zwangerschap. Vraagstukken zoals -hoe je leven er op dat moment eruitziet en hoe het zou kunnen gaan veranderen, ben je gereed voor het ouderschap, heb je de juiste partner gevonden, heb je voldoende financiële middelen voor de zorg van een kind, onderdak- kunnen allemaal van invloed zijn op een bewuste zwangerschap.

De eerste weken van de zwangerschap en zelfs ruim daarvoor al, zijn juist heel cruciaal voor een gezonde baby. De baby in goede omstandigheden laten groeien begint dus al vanaf het moment dat je beslist dat je een kind wil of seks hebt zonder voorbehoedsmiddel (pil, prikpil, condoom of spiraal). Perisur en Lobi richten zich daarom op bewust zwanger worden, het plannen van gezonde zwangerschappen of juist het uitstellen van een zwangerschap om de kansen op een gezonde start voor een kindje te vergroten.

Stichting Perisur, een initiatief van het Sint Vincentius Ziekenhuis en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO Gezond Leven) in Leiden, richt zich op het verbeteren van de zorg voor zwangere vrouwen en hun baby’s in Suriname. Stichting Lobi zet zich in op een breed scala van preventieve gezondheidszorgdiensten waaronder Gezinsplanning, het voorkomen van Seksueel Overdraagbare Infecties, Kankerpreventie en Educatie en Training. “We hebben in Stichting Lobi een goede dynamische partner gevonden,” zegt Ashna Hindori-Mohangoo, projectleider Perisur. De Rotary Club Paramaribo Residence streeft ernaar een dynamische, actiegerichte serviceorganisatie te zijn, wiens bijdragen het leven verbeteren in gemeenschappen binnen en buiten Suriname.

Gedurende een projectperiode van een jaar wordt met ondersteuning van Perisur, TNO, KNOV en Stichting Lobi het interactief educatief programma verder ontwikkeld en uitgerold, gericht op middelbare scholieren en jonge vrouwen in gebieden met ongunstige geboorte-uitkomsten. De onderwerpen die aan de orde komen zijn Anticonceptie, SOA’s, Seksuele Weerbaarheid en Gezonde Zwangerschap. Het ligt in de bedoeling de sessies met jongeren te starten in maart 2018.

Het project duurt tot december 2018 en wordt uitgevoerd met middelen van de The Rotary Foundation door tussenkomst van de Rotary Club Leiden en Rotary Club Paramaribo Residence.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May