Mogelijkheden om subsidie EBS naar nul te brengen
23 Dec 2017, 10:16
foto
De EBS kan meer dan SRD 310 miljoen op jaarbasis besparen door onder andere nieuwe onderhandelingen aan te gaan voor hydro-energie en voor de energielevering door Staatsolie Power Company.


De mogelijkheden om de overheidssubsidies aan de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) terug te brengen tot nul zijn overduidelijk en overtuigend. Volgens Jacobs Consultancy zijn er mogelijkheden voor technische en kostenbesparingen beschikbaar om de huidige druk op het energiebedrijf te verlichten. Veel van dergelijke kostenbesparende maatregelen kunnen de subsidies verminderen. Op dit moment subsidieert de overheid de EBS voor SRD 376 miljoen per jaar. Deze subsidie zal in de komende jaren aanzienlijk toenemen als de vraag naar energie stijgt en er geen maatregelen worden getroffen om de inkomsten van het bedrijf te verhogen en kostenbesparingen te realiseren.

Het adviesbureau geeft in zijn evaluatierapport sleuteloplossingen voor de problemen die de EBS ondervindt en die van invloed zijn op de financiële duurzaamheid van het bedrijf. Als eerste moeten de eigen productie-installaties van de EBS en de faciliteit van Staatsolie Power Company worden verbeterd. De powerplant van Staatsolie presteert erg slecht, zegt Jacobs Consultancy. Als de bestaande faciliteiten op de juiste manier worden aangepakt, “is er op korte termijn geen uitbreiding van de productie nodig.”

Voorts moet er goed gebruik gemaakt worden van de huidige geïnstalleerde activabasis. Er is een te grote vloot van activa met beperkte beschikbaarheid, die commercieel en technisch niet optimaal worden geëxploiteerd. Essentieel zijn ook onderhandelingen over nieuwe overeenkomsten met energie- en brandstofleveranties. Dit vereist onmiddellijke aandacht voor alle publiek private samenwerkingen. Deze publiek private samenwerkingen moeten elk worden aangevochten, rechtvaardig en beter gestructureerd worden gemaakt, “inclusief die voor brandstof en elektriciteit van Staatsolie, elektriciteit van Suralco en het Iamgold-tarief.”

De juiste volgorde van de hervormingsactiviteiten en bijbehorende veranderingen in kosten en opbrengsten, moeten worden verwerkt in een gedetailleerde routekaart voor hervormingen aan het begin van het implementatieproces, adviseert Jacobs Consultancy. Op dit moment is er een vacuüm in de uitvoering van verandering.


De nieuwe Elektriciteitswet biedt een goede basis, maar dit alleen zal niet leiden tot verbetering die nodig is voor de sector. Financiële en technische regelgevende instanties ontbreken. Er zijn geen mechanismen ingesteld om de nodige sectorale hervormingen praktisch uit te voeren. De voorgestelde nieuwe Elektricteitsautoriteit Suriname (EAS) bestaat niet. Jacobs Consultancy vindt het noodzakelijk dat er een Reform Implementation Unit wordt opgezet om de hervormingen te versnellen en het pad voor de EAS te effenen.

Komt bijkijken dat het eerste vijfjarenplan van het Plan voor de Energiesector (ESP) is vertraagd. “Zelfs als het is geproduceerd, hebben onze vragen via de IDB onthuld dat het misschien geen echt plan was.” De huidige pauze in deze activiteit kan worden gebruikt als een kans om een betere aanpak te ontwikkelen. “De financiering en details voor de hervormingen hebben nu aandacht nodig.” De doorlichting van het energiebedrijf toont aan dat de aandacht onmiddellijk moet worden verplaatst naar het creëren van een praktische en gedetailleerde routekaart en een gedetailleerd projectplan voor de hervormingen. Het moet wel een echt plan zijn waarbij de projectmanagementprincipes getrouw worden toegepast, onderstreept Jacobs Consultancy. In het plan moeten genoemde activiteiten, vermelde resultaten, looptijden en kostenberekeningen met alle onderlinge afhankelijkheden duidelijk zijn opgenomen. “Pas als dit is gebeurd, kunnen de noodzakelijke hervormingen nauwkeurig worden gecalculeerd en vervolgens de financiering worden gewaarborgd.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May