EBS-top onkundig voor mentaliteitsverandering bedrijf
22 Dec 2017, 01:57
foto


De huidige leiding van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) moet worden uitgebreid met een doorgewinterde transformatie veranderingsmanager. Het topmanagement van het bedrijf heeft ondersteuning nodig voor de mentaliteitsverandering die nodig is om fundamentele verandering aan te brengen in de bedrijfsfilosofie die al jaren is aangenomen. Jacobs Consultancy, die het energiebedrijf heeft doorgelicht, stelt bikkelhard vast dat de verantwoordelijkheid en verantwoording van zulke systematisch gedocumenteerde belemmeringen binnen het bedrijf vierkant liggen bij de leidinggevende functionarissen van de EBS.

In zijn rapport zegt Jacobs Consultancy dat het middenmanagement van het bedrijf het goed doet om de onderneming onder de moeilijke financiële omstandigheden operationeel te houden. Het middenmanagement “wordt als voldoende competent beschouwd, op voorwaarde dat er voldoende budget beschikbaar is voor normaal onderhoud en verbetering.” Het consultancybureau onderstreept dat deze laag, dit kader, moet worden behouden, benut en ontwikkeld. EBS moet goed presteren en moet worden beoordeeld in overeenstemming met de beste werkwijzen. De huidige uitdagingen vereisen een andere stijl en competentieniveau dan momenteel duidelijk is.

Er moet worden geëist dat de EBS-leiding en de sector beter presteren. Er moeten duidelijk gedefinieerde verhoudingen zijn naar de EBS-top, de Raad van Commissarissen bij de EBS, naar de ministeries en uiteindelijk naar de president. Het energiebedrijf heeft overduidelijk geen prestatie-indicatoren en beheer-parameters. “EBS mist de middelen om zijn prestaties te meten en dus te beheren. Het bedrijf heeft de langere termijn horizon verloren en mist een strategisch plan,” vat Jacobs Consultancy enkele van zijn bevindingen samen.

De primaire bevindingen, conclusies en aanbevelingen van het consultancybedrijf zijn in overeenstemming met veel dat al eerder is gedetailleerd, “maar helaas niet volledig is opgevolgd.” Jacobs Consultancy stelt dat niets doen geen optie is, omdat de kosten van elektriciteit anders meer dan aanzienlijk zullen stijgen, wat zal leiden tot steeds meer onevenredige subsidies. “Capaciteit, bekwaamheid en competentie die voortbouwen op zowel de aandeelhouderskant (ministeries) als de leveringskant zijn essentieel.” Het bedrijf ervaart in het bijzonder het analytisch vermogen als onvoldoende. Het heeft ook geadviseerd om te knippen in het personeelsbestand van het energiebedrijf.

Het ministerie van Financiën heeft het in London gevestigde bedrijf aangetrokken om de werkelijke kosten van elektriciteit vast te stellen, de mogelijkheden voor kostenbesparingen te identificeren en om een strategie te definiëren voor de energiesector om kostenbesparingen te realiseren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May