Honduras: Hernández winnaar betwiste verkiezingen
18 Dec 2017, 13:23
foto
Juan Orlando Hernández is de president van Honduras sinds 2013. (Foto's: Reuters)


Na een gedeeltelijke hertelling is Juan Orlando Hernández uitgeroepen tot winnaar van de fel betwiste presidentsverkiezingen van vorige maand in Honduras. Eerdere resultaten hadden dodelijk geweld op straat en protesten veroorzaakt.

De belangrijkste oppositie van Hernández, Salvador Nasralla, beschuldigt de verkiezingsautoriteiten ervan de stemmen te hebben beïnvloed. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) had er bij de autoriteiten op aangedrongen om geen eindresultaat aan te kondigen en zei dat er 'serieuze vragen' blijven bestaan.

OAS secretaris-generaal Luis Almagro heeft opgeroepen tot een nieuwe verkiezing "om de vrede te waarborgen" in het land. Maar het electorale tribunaal van Honduras heeft zondag in een televisie-uitzending aangekondigd dat de zittende president Hernández met een marge van1,53% van de stemmen had gewonnen.

De autoriteiten hadden aanvankelijk gezegd dat Nasralla een voorsprong van vijf punten had op de ochtend na de verkiezingen op 25 november. Die kloof begon te sluiten nadat er een computerprobleem was gemeld in het centrum waar de stemmen werden geteld in de hoofdstad Tegucigalpa.

De OAS verzocht daarop om een gedeeltelijke hertelling van bijna 5.000 stembussen na een aantal vermeende onregelmatigheden bij de stemming. EU-verkiezingswaarnemers zeiden zondag dat de hertelling geen onregelmatigheden vertoonde.

President Hernández (49) is aan de macht sinds 2013 en is de eerste president die voor een tweede ambtstermijn is gekozen nadat het Hooggerechtshof van het land een verbod op herverkiezing heeft opgeheven.

Nasralla is een voormalig tv-presentator en sportjournalist, die bij de stembusgang in 2013 had verloren. Hij heeft campagne gevoerd voor de strijd tegen corruptie en leidt een coalitie van partijen van links en rechts in de Opposition Alliance Against the Dictatorship. Het resultaat werd aangekondigd toen hij naar de Verenigde Staten vertrok om functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken te ontmoeten om zijn klachten over de stemming onder de aandacht te brengen. Na de aankondiging zei hij dat het duidelijk was dat er fraude was geweest "vóór, tijdens en na" de betwiste stemming.

De voormalige president Manuel Zelaya, die Nasralla steunde bij de verkiezingen, heeft na de bekendmaking van het resultaat opgeroepen tot hernieuwde protesten. In de weken na de verkiezingen zijn duizenden mensen de straat opgegaan in rivaliserende demonstraties.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat er 14 personen zijn gestorven in dagen van schermutselingen, maar de politie betwist het aantal en zegt dat slechts drie zijn omgekomen. De regering had een avondklok ingesteld, die na een week werd opgeheven, terwijl het geweld werd onderdrukt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May