Assembleelid Etnel: Ik zie de tranen en ik voel die pijn...
04 Dec 2017, 08:52
foto
Assembleelid Patrica Etnel aan het woord in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Patricia Etnel (NPS) hekelde het beleid van de regering rond armoedebestrijding. Vooral vrouwen en kinderen hebben het extra moeilijk en gaan gebukt onder de situatie. Vrouwen raken iedere dag een beetje meer van hun onafhankelijkheid kwijt. Meisjes gaan gebukt onder vreselijke vormen van mishandeling en een onveilig gevoel. Kinderen gaan zonder brood en drinken naar school. Gezinnen kunnen hun hoofd niet boven water houden, terwijl gepensioneerden in onzekerheid leven.

"Met de volgende prijzen gaan wij de kerstdagen tegemoet: 1. Kip tussen 50 en 60 SRD, 2. Eieren tussen de 1 en 2 SRD, boter tussen 15 en 25 SRD, brood 8 SRD, bustarief van 2 SRD, het feit dat u straks niet meer op huurkoop kunt kopen, een pak melk van 8 SRD, een fles pinda kaas voor 25 SRD en fles jam voor 15 SRD een fles choco pasta voor 13 SRD en blik baby melk tussen 45 SRD en 80 SRD en dan rem ik….want dan zie ik die tranen en voel ik die pijn…", somde Etnel op tijdens de begrotingsbehandeling.

Etnel stond ook stil bij het onderwijsbeleid. "Vanaf 2015 pleit ik hier voor een gericht onderwijsbeleid. Ik heb hier voorstellen gedaan op en top. En ja, het was praten tegen dovemansoren, want nada, notie noti, is gewoon erger geworden". Zij vroeg opnieuw de aandacht voor het speciaal onderwijs en de toekomst van deze groep jongeren. Na hun opleiding zijn er geen mogelijkheden voor deze jongeren om aan de bak te komen. Het kan bij haar niet in dat voor het beroepsgericht onderwijs in 2018 slechts SRD 10 miljoen is begroot, terwijl op de post dit jaar SRD 90 miljoen is opgenomen.

Aan het einde van haar betoog, concludeerde Etnel dat:
- 2018 niet het jaar zal worden van de veel beloofde stabilisatie "zoals gesteld door de golden boy, eerder governor, nu minister van Financiën dhr. G. Hoefdraad".
- de koers ook niet gebracht zal worden naar minstens 5 SRD, zoals toen gesteld werd door menig coalitieleden, dat bij een koers van 5 SRD het volk dit niet zal kunnen dragen.
- de armoede ook niet zal afnemen, want moni no de gi ontwikkeling, dus de werkloosheid zal toenemen.
- de vrouwen en kinderen het tien keer moeilijker zullen krijgen. Kinderen die zonder een goed ontbijt de school bezoeken zullen toenemen. En dan niet alleen de GLO scholen, maar nu ook de VOJ scholen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May