Prijsstijgingen drukken zwaar op doorsnee burgers
05 Feb 2011, 18:00
foto
Ook de meeste vissoorten is duurder geworden. Op de Centrale Markt is de verminderde koopkracht duidelijk te merken. (Foto: Josta Bauw)


De prijsstijgingen van de afgelopen twee weken drukken zwaar op de schouders van veel burgers. Veel prijzen zijn omhoog gegaan, ook die van eerste levensbehoeften. Starnieuws nam in de binnenstad een kijkje en sprak met de doorsnee burger.

“Alles is duurder geworden, ik kom niet uit. Vroeger was het ook zwaar maar toen kon ik ietsje meer kopen”, vertelt een straatventer in de Steenbakkerijstraat. “Waar ik SRD 100 uitgaf aan inkopen, geef ik nu SRD 200 uit. De overheid moet een manier zoeken om ons te helpen, anders redden we het niet. Now ala sma e dede”.

Minder rijst
Een krantenverkoopster zegt dat zij nu moet bezuinigen, omdat zij anders niet uitkomt. “Alles is duur geworden, vooral rijst. Vroeger kookte ik een kilo rijst per dag, nu kook ik driekwart, ik gebruik ook minder olie en wat ik niet echt nodig heb, koop ik niet. Mijn inkomsten zijn niet verhoogd, maar sommige mensen die medelijden hebben geven mij een kwartje of vijftig cent extra voor een krant. De overheid moet iets doen aan de prijzen in de winkel, want weet je wat de winkeliers hebben gedaan? Ze hebben de oude producten gemengd met nieuwe en hebben de prijzen verhoogd, waardoor zij nu dubbel winst maken”, klaagt zij.

Hugo, gepensioneerd onderwijzer, die in de binnenstad met een groepje vrienden een babbeltje maakt, reageert nogal fel: “die unificatie van meneer Hoefdraad (de president van de Centrale Bank van Suriname...red) mag hij in zijn zak stoppen, die maatregelen werken niet ze maken ons alleen maar armer”. Als bewijs zet hij enkele feiten op een rij: “in december heb ik bij de aflossing van mijn auto SRD 3.35 voor een dollar betaald, in januari betaal ik voor diezelfde dollar SRD 3.45. Op donderdag 28 januari hanteert een lokale bank bij het aflossen van mijn hypotheek SRD 4.60 voor de dollar. Mijn zoon en ik gaan vaak samen naar de kapper, vroeger betaalde ik SRD 13 voor ons beiden.

Derde SAP
Afgelopen woensdag heb ik SRD 17 moeten neertellen. Het volk moet leren om te bezuinigen” vervolgt hij, “maar degenen die het voorbeeld moeten geven beginnen zichzelf alvast te zegenen. Ik ga moeten besparen en ik ga uitkomen. Ik ben in SAP geboren, dit is het derde SAP (Structureel Aanpassings Programma) dat ik meemaak. Mijn groenten tuin is al een beetje groter geworden de afgelopen twee weken”.

De paden op de Centrale Markt zijn haast leeg. “We kunnen niks eraan doen dat vis duurder is geworden”, zegt Jane. Zij is visverkoopster. “We betalen meer voor de vis vanwege de verhoogde dieselprijs”. Volgens haar zijn de vissen die het meest worden gegeten zoals Bang Bang, Snoek, Kandra en Botervis met SRD 5 – SRD 10 duurder geworden. De prijs van bijvoorbeeld Merki fisi is hetzelfde gebleven. “Sommige mensen lopen door als ze de prijs horen, terwijl anderen zeggen: ‘ach, toch is alles duurder geworden’ en ze kopen toch.”

Bijbaantje zoeken
Tegen alle verwachtingen in is groenten goedkoper geworden. “Dit komt vanwege het weer en de gedaalde koopkracht”, verduidelijkt één van de venters, “ de mensen kopen niet en je kan geen groenten opslaan”. Als verklaring voor de verminderde afzet van groenten zegt hij dat de mensen ook andere dingen moeten aanschaffen die duurder zijn geworden, waardoor ze gaan bezuinigen. “Sommige mensen eten nu minder groenten”.

“Ik kom net van de supermarkt”, verzucht een mevrouw die inkopen doet, “de prijzen zijn vreselijk gestegen. Het leven is nu echt zwaar, want ik heb twee schoolgaande kinderen. Ik kom niet uit, ik zit eraan te denken om een bijbaantje te zoeken”.

(Josta Bauw)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May