Suriname, Brazilië en Chili tekenen voor voedselveiligheid
25 Nov 2017, 08:03
foto
V.l.n.r.: Minister Soeresh Algoe (LVV), minister Yldiz Pollack-Beighle (Buza) en ambassadeur Laudemar Aguiar. (Foto: NII)


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (Buza) hebben Suriname vertegenwoordigd bij de ondertekening van het trilaterale project voor voedselveiligheid. De ondertekening was in de grote vergaderzaal van Buza. Brazilië was vertegenwoordigd door de nieuwe residerende ambassadeur van dat land, Laudemar Aguiar. De derde partner in het project is Chili.

Dit project dient ter versterking van het agrarische gezondheids- en voedselveiligheidssysteem. De lokale bevolking zal worden voorzien van gezonde voeding en met betrekking tot het exportgebeuren zal Suriname gemakkelijk aan de gestelde fytosanitaire vereisten van het importerend land kunnen voldoen, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De toenemende globalisering van de productie van, en de handel in planten en plantaardige producten en het wereldwijde toerisme hebben een sterke toename van het risico van de introductie en verspreiding van plantenziekten en -plagen tot gevolg. Schadelijke organismen kunnen ernstige economische en ecologische effecten hebben als die zich vestigen in een nieuwe omgeving. De juiste controle-, onderzoekswerkzaamheden en aanpak (bij constatering van schadelijke organismen) met betrekking tot voedselveiligheid zijn dus van belang.

Chili en Brazilië zullen hun kennis over de technische capaciteiten met betrekking tot voedselveiligheid aan Suriname overdragen. Er zal onder andere worden gewerkt aan de versterking van de technische capaciteiten van de inspectiediensten van het ministerie van LVV met name de inspectie, monitoring en bemonstering, het opzetten van een geïntegreerd nationaal systeem voor voedselveiligheid en -kwaliteit, en het opstellen van strategie voor risicocommunicatie en management.

Aguiar zegt dat Brazilië de samenwerking met zijn Zuid-Amerikaanse landgenoot, Suriname, wil intensiveren. De landen delen al projecten op de gebieden educatie, gezondheid, justitie, defensie en de agrarische sector. Op dit moment worden er twee agrarische projecten uitgevoerd: kwaliteits- en opbrengst verbetering van de hooglandrijst in het binnenland en het opzetten van een survey, controle- en monitoringsprogramma voor Carambola fruitvlieg.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April