“Faillissement EBS staat voor de deur”
02 Feb 2011, 22:30
foto


De Energie Bedrijven Suriname (EBS) is haast failliet. Het bedrijf kan de meest dringende schulden niet betalen, kan geen dringende investeringen doen, en zit diep in de rode cijfers. Zelfs de aankoop van elektriciteit bij de Suralco om de gemeenschap van elektriciteit te voorzien, wordt aan de staatskas overgelaten. Anderzijds zijn de lonen van vooral hoge functionarissen buitensporig.

Volgens vicepresident Robert Ameerali is het geen geheim dat de directeur van de EBS meer verdiend dat de president van het land. “De lonen van de EBS zijn niet in overeenstemming met de bankrekening van het bedrijf. De directeur krijgt een salaris van SRD 28000, terwijl het bedrijf in de rode cijfers zit”, zei de vicepresident dinsdagavond in De Nationale Assemblee.

De regering kan volgens Ameerali niet anders dan te kiezen tussen of het opmaken van belastinggelden aan het bedrijf of het mes er in zetten en gaan naar marktconforme koersen en het bedrijf reorganiseren. De situatie bij het energiebedrijf is zo erg dat, als geen drastische kentering komt en geen investeringen worden gedaan in nieuwe generatoren Suriname vanaf 2012 te maken zal hebben met steeds terugkerende stroomuitval (black-outs), vult minister Wonnie Boedhoe van Financiën aan. Ameerali zegt dat er tussen energiedeskundigen zoals de energiecommissie van 1996 en de EBS een verschil van mening is over het berekenen van de kostprijs. Die ligt nu rond de SRD 0,30. Die commissie had toen een compleet plan en voorstel aangeboden aan het bedrijf en de toenmalige regering.

“We gaan nu iets uitvoeren dat in 2006 al gedaan had moeten worden”, zegt Ameerali. Vanaf 2006 heeft geen enkele regering gedurfd om de tarieven aan te pakken en te actualiseren. De commissie van toen had aangegeven dat de kostprijs minder kan. “Ook al ontslaan we alle EBS-ers de prijs zal niet veel verder dalen dan tot SRD 0,22”, zegt Ameerali, aangevend dat niet alleen binnen de EBS maatregelen genomen moeten worden. Hij noemt het wel feitelijk dat de gemeenschap en vooral bij het bedrijfsleven de overtuiging heeft dat alle geld dat binnenstroomt wordt gebruikt voor lonen en interne consumptie.

De vicepresident stelde in het parlement de vraag of gekozen moet worden voor de optie om de harde belastinggelden van de gemeenschap te gebruiken om het bedrijf in stand te houden. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft eerder op een persconferentie van de raad van ministers al summier aangegeven dat de EBS wordt doorgelicht en er drastische veranderingen komen.

Minister Boedhoe en de vp hebben aangegeven dat ook bij de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) tariefsaanpassingen moeten komen. Alleen is de situatie daar niet zo explosief. “Voor wat de SWM betreft, zijn er nu enkele investeringsprogramma’s gaande. Maar het bedrijf moet een keertje op, wat wij in de bedrijfseconomie noemen, ‘break-even’ draaien”, zegt Boedhoe. De investeringen bij de SWM die nu lopen zijn uit de verdragsmiddelen, gelden van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Islamitische Development Bank. De tariefverhoging bij de nutsbedrijven zullen in 36 maanden worden uitgevoerd. Begonnen wordt met 10 procent omzetbelasting.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May