Meer sportbegeleiders voor mensen met een beperking
02 Feb 2011, 21:00
foto
Jongeren met een beperking bezig met een spelletje. (Foto: Lodewijk Hekking)


In de Anthony Nesty Sporthal staan tien jongeren, ze houden een rond zeil vast met daarop een bal. De bal moet door het zeil omhoog en omlaag te bewegen van de ene naar de andere persoon worden getransporteerd. Tegelijkertijd moeten de deelnemers de naam zeggen van degene waar de bal heengaat.

Het spel is bedoeld als kennismaking van de stichting Sports Unlimited Suriname (SUS). Deze stichting heeft als doel mensen met een beperking te laten sporten. De cursisten werken in instellingen, bij sportbonden en verschillende NGO’s. Tijdens de opleiding, die vijf ochtenden duurt, wordt geleerd hoe je mensen met een visuele, auditieve of lichamelijke beperking leert sporten.

Dat betekent een boel theorie, maar ook praktijklessen. Want hoe doe je dat eigenlijk: volleyballen met mensen die niet kunnen zien? Door een bal met een bel erin te gebruiken, zodat mensen kunnen horen waar de bal is. Ook is het belangrijk de oefening heel goed uit te leggen en te vertellen wat er gebeurd, zo legt Nico Teunissen uit aan de cursisten.

Hij assisteert docent Tom Klaasen tijdens de lessen. De Nederlander is voor drie maanden in Suriname om vrijwilligerswerk te doen voor SUS. Klaasen werkt voor de Nederlandse organisatie Sport2all, die nauw betrokken is bij Sports Unlimited Suriname. Deze samenwerking komt voort uit de sportcoalitie. Het Nederlandse ministerie van VWS en het ministerie van Sport- en Jeugdzaken proberen zo samen de Surinaamse sport te verbeteren.

Leny Hardenbol is bestuurslid van SUS en vertelt over het doel van de organisatie: “Door deze cursussen hopen we dat ook Surinaamse kinderen met een beperking steeds meer gaan sporten. We hebben daarvoor het materiaal en de kennis, en die dragen we over aan de mensen in het veld.” Deze maand komt nog een vervolgcursus, waar de deelnemers het geleerde in de praktijk kunnen brengen. Dan gaan ze oefenen met kinderen met een beperking. Uiteindelijk krijgen ze een certificaat als ze alle lessen hebben gevolgd.

Het gaat er niet om van de kinderen topsporters te maken, vertelt Hardenbol. “Het doel van de stichting is sport, spel en bewegen. Sporten is voor iedereen belangrijk, ook als je door het leven gaat met een beperking.” Ze is in overleg met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. SUS hoopt in elke instelling een vaste sportbegeleider te krijgen, zodat sporten ook voor mensen met een beperking vanzelfsprekend wordt.

(Lodewijk Hekking)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May