Ex-minister Rusland heeft ook moeite met energie-deal Suralco
02 Feb 2011, 02:00
foto
Ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland


Ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, zegt aan Starnieuws dat ook hij grote moeite heeft met de energiedeal die de regering-Wijdenbosch in 1999 had gesloten met Suralco. Bij de prijsberekening is toen afgesproken dat het gemiddelde van de olieprijs over een periode van vijf jaren zou worden ingebracht in de afgesproken formule. Die prijs was in de periode 2004-2009 hoger dan in 1999-2004.

In De Nationale Assemblee legden vicepresident Robert Ameerali en minister Wonnie Boedhoe van Financiën dinsdagavond uit dat Suriname US$ 113 miljoen aan Suralco betaalt voor energie en de staat krijgt van de bauxietmaatschappij US$ 13 miljoen aan inkomsten. Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) noemde dit “crimineel jegens de samenleving”.

Rusland zegt dat aan de hand van de overeenkomst van 1999 de prijs per september 2009 dus weer omhoog zou gaan. Tijdens de NDP-regering is in de energie-overeenkomst in 1999 een brandstofcomponent toegevoegd. “Hierdoor wordt het bedrag dat wij maandelijks aan de Suralco moeten betalen voor energie, gekoppeld aan de olieprijs van dat moment. Dit bedrag is hoger dan wat wij ontvangen aan belastingen”. Rusland zegt dat hij geen verwijten heeft gemaakt naar de NDP-regering die deze deal heeft gesloten, maar met de situatie probeerde te dealen.

“Bij de onderhandelingen in 1999 hadden wij als land genoeg gronden om aan te geven dat Alcoa/Suralco geen aluminium meer zou produceren en dus niet meer zou kunnen verwachten dat wij de energie uit het meer ter beschikking van het bedrijf zouden stellen”. Rusland had een energie-adviescommissie benoemd, waar Ameerali ook lid van was. De ex-minister merkt op dat de afspraken met Suralco ook voor hem onacceptabel was.

Rusland voert aan dat hij bij diverse gelegenheden, ook samen met de toenmalige president Ronald Venetiaan, aan de Suralco en de Alcoa-top kenbaar heeft gemaakt dat deze zaak gewijzigd moest worden. “Ik heb zelfs ruzie over gemaakt in 2009. Onze visie en die van Suralco-Alcoa stonden lijnrecht tegenover elkaar”, aldus Rusland.

“In die periode zaten wij ook met het gegeven dat de overname van de Billiton Maatschappij Suriname (BMS) door de Suralco aan de orde was en dat moest eerst worden afgehandeld. De Alcoa/Suralco heeft toen overigens aangegeven te willen praten over de energie-deal, maar in relatie tot de algehele situatie van de bauxiet/aluinaarde sector in Suriname”, aldus de ex-minister. Rusland vindt dat het nu de tijd is om goede afspraken te maken met Suralco, want deze bepaling is zeer nadelig voor Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May