Wangsabesari wil 4% belastingheffing goudsector
01 Feb 2011, 17:00
foto
Oesman Wangsabesari (Megacombinatie/KTPI) vandaag in De Nationale Assemblee.


Oesman Wangsabesari (Megacombinatie/KTPI) wil maatregelen om de inkomsten van de staat te verhogen. De politicus stelt voor om extra belastingheffing op de zeer hoge prijs voor goud te plegen. Wangsabesari vindt dat gelijk gesproken moet worden met de bedrijven in de goudsector.

“Een extra 4% op de bestaande inkomstenbelasting zou al een US$ 1 miljoen per maand extra op de bestaande inkomsten, kunnen opleveren”, aldus de parlementariër vanmiddag in De Nationale Assemblee. In het college wordt voor de derde keer gesproken over de financieel-economische situatie. Tot nu toe is het parlement aan het woord.

Hij pleit ook voor een betere belastingheffing op exporten van de klein goudmijnbedrijven, via de exporteurs. Hij stelt een 10% ‘flattax’ voor op de nu reeds bestaande goudexporten, afkomstig uit de kleinmijnbouw, vooraf aan de ordening van de goudsector. Hiermee wordt volgens Wangsabesari minimaal US$ 3 miljoen binnengebracht.

Verhoging van concessierechten op hout en mineralen van SRD tien cent per ha naar bijvoorbeeld SRD 100 per ha kan veel geld opleveren. Wangsabesari legt uit dat een concessionaris met een areaal van 30.000 ha nu ongeveer SRD 3000 betaald, terwijl bij professionele exploitatie deze veel geld kan opleveren. Er is volgens de parlementariër 2 miljoen ha uitgegeven aan houtconcessie per januari 2011. De opbrengst uit deze sector is volgens hem SRD 1,16 miljoen per jaar. De belastingverhoging zou meteen SRD 200 miljoen opleveren op jaarbasis.

De KTPI-topper stelt ook een verhoging van canon op grondhuurrechten op percelen om te bouwen en landbouw. De inkomsten zouden van SRD 3,6 miljoen naar SRD 45 miljoen stijgen. Verkoop van domeingrond levert nog eens SRD 70 miljoen op. Wangsabesari stelt voor om een algehele kostenefficiëntie programma doorvoeren bij de overheid en parastatale bedrijven. Bij slechts een kostenverlaging van 5% levert dit bij de overheid SRD 140 miljoen per jaar en bij parastatale bedrijven SRD 150 miljoen per jaar.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May