China: Xi Jinping machtigste leider sinds Mao Zedong
25 Oct 2017, 04:50
foto
'Xi Jinping Thought' lijkt misschien vage retoriek, maar het beschrijft de communistische idealen die Xi voortdurend door zijn heerschappij heeft doorgevoerd. (Beeld: BBC)


De regerende Chinese communistische partij heeft gestemd om de naam en ideologie van Xi Jinping in zijn grondwet op te nemen, waardoor hij het niveau van oprichter Mao Zedong evenaart. De unanieme stemming om Xi Jinping Thought op te nemen, vond plaats aan het einde van het congres van de Communistische Partij. Het congres is de belangrijkste politieke bijeenkomst van China.

Xi heeft zijn greep op macht gestaag vergroot sinds hij in 2012 werd verkozen. Deze stap betekent dat elke bedreiging naar Xi nu wordt gezien als een bedreiging voor het beleid van de Communistische Partij.

Meer dan 2.000 afgevaardigden verzamelden zich in de Grote Volkszaal in Beijing voor het definitieve goedkeuringsproces om Xi Jinping Thought on Socialism with Chinese Characteristics for the New Era in de grondwet van de Communistische Partij van China vast te leggen. Aan het einde van het proces werden de afgevaardigden gevraagd of ze bezwaren hadden, waarop ze met luid schreeuwden ‘nee’, melden journalisten die ter plaatse waren.

Vorige leiders van de Chinese Communistische Partij hebben hun ideologieën opgenomen in de grondwet of het denken van de partij, maar niemand heeft naast de oprichter Mao Zedong hun filosofie beschreven als 'gedachte', die bovenop de ideologische hiërarchie ligt. Alleen Mao en Deng Xiaoping hebben hun namen verbonden aan hun ideologieën - en Deng's naam werd pas na zijn dood toegevoegd aan de grondwet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May