Maduro zal VN-mensenrechtenraad niet toespreken
05 Sep 2017, 12:30
foto
President Nicolas Maduro spreekt tijdens een bijeenkomst in het Miraflores Paleis in Caracas, Venezuela.(Foto: Miraflores via Reuters)


De Venezolaanse president, Nicolas Maduro, zal de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) volgende week niet toespreken. De VN en de Venezolaanse diplomatieke missie zeggen dat in tegenstelling tot wat was aangekondigd, Maduro de raad niet zal toespreken.

De verwachting was dat Maduro op de openingsdag van de bijeenkomst in Genève, de raad zou spreken. De top van de VN Raad voor de rechten van de mens duurt drie weken en begint op 11 september. De Venezolaanse leider wordt beschuldigd van vertrapping van de mensenrechten en de democratie in zijn land.

“De president komt niet,” heeft een Venezolaanse diplomaat in Genève vandaag gezegd. In een verklaring zegt Rolando Gomez, woordvoerder van de raad: "Houd er rekening mee dat volgens informatie die het secretariaat van de raad net heeft ontvangen, president Maduro van Venezuela de Mensenrechtenraad niet zal toespreken.” In plaats daarvan zal de minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza Montserrat, de raad tijdens de openingsdag toespreken.

De VN heeft in een rapport vorige week gezegd dat de veiligheidskrachten van Venezuela excessieve en blijkbaar opzettelijke mensenrechtenschendingen hebben gepleegd om anti-regeringsprotesten te onderdrukken. In het VN-rapport staat ook dat de democratie in Venezuela "nauwelijks in leven was".

De acties tonen een “beleid om politieke dissidenten te onderdrukken en angst in te boezemen,” schrijft het mensenrechtenbureau van de VN. Er is opgeroepen om verder onderzoek te verrichten en de verantwoordelijken bloot te leggen.

Venezuela is één van de 47 lidstaten van de Mensenrechtenraad. Maduro heeft het forum in Genève in november 2015 toegesproken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May