Grote rol Guyana bij opleving bauxietindustrie Suriname
01 Sep 2017, 00:57
foto
Er werden veel vragen gesteld op de goed bezochte discussieavond van de Vereniging van Economisten in Suriname. (Foto: René Gompers)


Buurland Guyana zal, zoals de situatie er nu uitziet, een grote rol vervullen bij de doorstart van de bauxietindustrie van Suriname. In Guyana is er aardgas ontdekt dat het op dit moment zelf niet kan verwerken. De enorme hoeveelheid energie kan wel gebruikt worden bij de toekomstige bauxietwinningsactiviteiten in West-Suriname, deelt Dilip Sardjoe, voorzitter van de presidentiële onderhandelingscommissie Alcoa, mee.

Sardjoe is een van de inleiders geweest op discussieavond van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) woensdagavond. Hij gaf aan dat energievoorziening voor het continueren van de bauxietindustrie een van de problemen is geweest bij de onderhandelingen. Suriname kan simpelweg niet aan de vraag voldoen. Het aanleggen van een nieuwe dam, het Tapajaiproject, leek de enige optie te zijn, maar dat is voorlopig van de baan. Maar met het aardgas uit Guyana is een nieuwe dam helemaal niet nodig, meent Sardjoe. De opgewekte energie zou het niet waard zijn om zoveel van het land onder water te zetten merkt hij op. Bovendien is energie uit aardgas veel goedkoper.

“We weten allemaal dat er aardgas is gevonden in Guyana. Het zou goed zijn om die bron te gebruiken om ons energieprobleem op te lossen,” stelt Sardjoe voor. “Het zou natuurlijk mooi zijn als we zelf ook aardgas ontdekken in de tussentijd.” Staatsolie is al geruime tijd op zoek naar aardolie voor de kust. Guyana heeft tot nog toe groots gescoord met de ontdekking van twee grote olievelden en twee aardgasbronnen. Guyana kan naast aardgas ook bauxiet leveren voor verwerking deelt Sardjoe mee. De kwaliteit is goed genoeg.

Al in 2015 heeft The Economist gemeld dat herleven van de bauxietindustrie in het Bakhyusgebergte sterk zal afhangen van het vinden van aardgas. Aardgas kan worden omgezet in elektriciteit en kookgas en dient als grondstof bij bepaalde chemische processen. Tegenwoordig wordt aardgas ook gebruikt om ijzererts te verwerken tot metalen. Deze methode maakt dat er geen kool meer nodig is, kool voor de grote ovens. Apache Oil and Gas Corporation, die sinds 2012 voor de kust van Suriname voor Staatsolie aardolie zoekt, heeft al een zakelijke relatie lopen met Alcoa. Apache levert in Australië al aardgas voor de Alcoa operaties daar.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May