Onderwijsbonden voelen zich bedonderd door regering
21 Jan 2011, 13:55
foto
Marcelino Nerkust, president van de Fols (links) en Wilgo Valies, voorzitter van de BvL op een persconferentie vrijdag.


De Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) voelen zich bedonderd en beetgenomen door de regering.

“Terwijl we ervan uitgaan dat we als goede partners gesprekken hebben gevoerd, krijgen wij de zwarte piet toegeschoven”, zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies. Samen met Marcelino Nerkust, president van de Fols, deed hij vandaag op een persconferentie een boekje open over de relatie met de regering de afgelopen vier maanden.

Niet zo laten
“Maar het laatste woord hierover is wat ons betreft nog niet gezegd. We gaan de regering dwingen om met ons om de tafel te zitten. We gaan ook er voor waken dat de samenleving wordt beroofd door deze overheid. Al betekent het dat we de straat op moeten gaan”, zegt Valies.

Nu blijkt dat de regering zich niet heeft gehouden aan de mondelinge afspraken die zij is overeengekomen met de Fols en de BvL. Het meest verraderlijke vinden Valies en Nerkust, dat tijdens de afgelopen vier maanden van gesprekken voeren er nooit sprake is geweest van het loslaten van de vaste wisselkoers van SRD 2.80 voor de US$ door de Centrale Bank van Suriname.

Een batterij aan maatregelen is donderdagmiddag bekend gemaakt. De vakbonden waren niet op de hoogte van alle maatregelen. Dat de brandstofprijs door het loslaten van de wisselkoers maximaal zou stijgen, was nooit onderwerp van gesprek geweest. “Dat dit het pakket aan maatregelen zou zijn, hadden we nooit durven vermoeden”, zegt Nerkust.

Geld nodig
Valies en Nerkust benadrukken keer op keer dat in de afgelopen vier maanden de regering volmondig aan de onderwijsbonden heeft aangegeven dat zij los van de Fiso-onderhandelingen geld nodig heeft om haar financieel huishouden te doen. “Uitvoeren van Fiso was al bijna geen issue bij de gesprekken, want dat zou zeker gebeuren. Het ging om de maatregelen en hoe het beleid er uit zou zien, zodat niemand achteruit zou gaan”, zeggen de vakbondsleiders.

Nerkust en Valies leggen beurtelings uit dat het de regering is geweest die geen overeenkomst heeft willen tekenen. “Wij waren er klaar voor. Uiteindelijk is het een mondelinge overeenkomst geworden in goed vertrouwen”, zegt Valies. De vakbondsleiders leggen uit dat er voorwaarden zijn afgesproken om Fiso uit te voeren.

Ander beeld
De voorwaarden tussen regering en vakbonden waren volgens de vakbondsleiders, simpel enkele belasting verhogende maatregelen, maar in het bijzonder het aanpakken van de mijnbouwsector, waar enorm veel geld aan de overheid voorbij gaat. De regering heeft bij monde van vicepresident Robert Ameerali beloofd een zodanig beleid te voeren waardoor de maatregelen niet het effect hebben zoals nu het geval is. “Wij zouden daarom dan ook nooit instemmen met deze wisselkoers”, zegt Valies.

Een andere belangrijke afspraak is dat nog gesproken gaat worden over het indexeren van de lonen. “Toen de regering aangaf dat ze zeker dit jaar financieel niet in staat zal zijn te indexeren, hebben we daarvan afgezien met de afspraak dat we daarover nog praten.

Nerkust zegt dat hij op een van de laatste gesprekken nog heeft gevraagd of de regering met een structureel aanpassingsprogramma komt. Ameerali zou hebben geantwoord, “neen, het wordt een structureel verbeteringsprogramma”.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May